avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA intracomunitar

Buna ziua,
Doresc sa ma lamuresc in privinta urmatoarei probleme:
Sunt o SC platitoare de TVA in Romania si fac livrari de produse finite de lemn in Italia. Constat ca partenerul italian nu prezinta cod IVA valid ( sau livrarea se realizeaza catre o persoana fizica din statul intracomunitar). In acest caz trebuie sa facturez cu TVA 24% si sa platesc acest TVA in Romania? Precizez ca factura de livrare se emite in EURO.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:05, 4 Iunie 2014
In raspuns am considerat ca d-voastra efectuati transportul.

Trebuie sa stiti plafonul de vanzari la distanta din statul membru: Italia are : 27 889 Euro

[ link extern ]

Se aplica regimul vanzari la distanta daca se depaseste acest plafon (deci inregistrare in scopuri de TVA in Italia), iar daca nu, aplicati cota tva din Romania.

Vedeti aici similar cum s-ar aplica in situatia inversa: [ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Imi cer scuze ca nu am fost suficient de explicita, insa nu m-am lamurit.
Eu sunt producator de produse finite din lemn (chiar si case ) pe care le livrez si montez , asa cum am mentionat, in Italia. Si daca beneficiarul meu nu are cod valid IVA , facturez cu tva 24% platibil in Romania si raportat ca fiind de plata in dec.300?
domnul ioan a raspuns la intrebare si eu inteleg in felul urmator .daca livrati catre o societate comerciala care nu are cod valid de tva facturati cu tva daca e inregistrata in ROI faceti taxare inversa .catre persoane fizice se factureaza cu tvacare se palteste in tara insa
vanzarea catre persoane fizice este limitata -exista un plafon cel mentionat de domnul ioan daca depasiti acest plafon trebuie sa va inregistrati ca platitor de tva in italia .
eu asa inteleg
antonia_m09 a scris:

Imi cer scuze ca nu am fost suficient de explicita, insa nu m-am lamurit.
Eu sunt producator de produse finite din lemn (chiar si case ) pe care le livrez si montez , asa cum am mentionat, in Italia. Si daca beneficiarul meu nu are cod valid IVA , facturez cu tva 24% platibil in Romania si raportat ca fiind de plata in dec.300?


Da, nu ati fost :) Acum ati mentionat ca bunurile le livrati si montati. In acest caz locul livrarii este in Italia. Si deci trebuie sa vedeti in Italia (dupa reglementarea lor) cine este persoana care datoreaza TVA-ul, d-voastra, caz in care va inregistrati in scopuri de TVA acolo sau beneficiarul (care poate sa fie persoana impozabila, juridica neimpozabila, persoana neimpozabila).

ART. 132 Locul livrării de bunuri

(1) Se consideră a fi locul livrării de bunuri:
b) locul unde se efectuează instalarea sau montajul, de către furnizor sau de către altă persoană în numele furnizorului, în cazul bunurilor care fac obiectul unei instalări sau unui montaj;


Livrarea din Ro in IT este nontransfer:

(12) În sensul prezentului titlu, nontransferul reprezintă expedierea sau transportul unui bun din România în alt stat membru, de persoana impozabilă sau de altă persoană în contul său, pentru a fi utilizat în scopul uneia din următoarele operaţiuni:
b) livrarea bunului respectiv, realizată de persoana impozabilă pe teritoriul statului membru de destinaţie a bunului expediat sau transportat, în condiţiile prevăzute la art. 132 alin. (1) lit. b) privind livrările cu instalare sau asamblare, efectuate de către furnizor sau în numele acestuia;
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi externe adrianabresug adrianabresug suntem platitori de tva si vrem sa facem o livrare externa catre o persoana fizica din belgia ,factura se face cu tva ?Numai in cazul in care ni se transmite ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii in ue sorinapopescu sorinapopescu Buna ziua! As avea si eu o itrebare, sper ca ma puteti ajuta. Daca o fimra din RO platitor de TVA, preasteaza servicii de ex in Ungaria catre persoane ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitara antonia_m09 antonia_m09 Suntem o societate de productie de casute de vacanta din lemn , platitoare de TVA, marfurile produse le livram in Italia unei firme platitoare TVA . ... (vezi toată discuția)