Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Noile reguli de TVA aplicabile în comerțul online - Probleme și soluții. Lectori: Viboal FindEx. Joi, 21 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Comert online (vanzare la distanta) intracomunitar si ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Comert online (vanzare la distanta) intracomunitar si TVA-ul in factura

Buna ziua,

Operez un magazin online prin care vand produse in regim de vanzare la distanta atat in Romania cat si in spatiul intracomunitar.

Nelamurirea mea este legata de modul de incasare a TVA-ului in cazul livrarilor intracomunitare.

Propun 2 situatii in care vand un produs cu pretul de 100 euro fara tva catre un client in Germania:

- clientul este persoana fizica neinregistrat in scopuri TVA in statul German: voi adauga la pretul produsului si TVA-ul de 19% din Romania ?

- clientul este persoana juridica, inregistrata in scopuri de TVA si transmite codul de TVA care este valid: voi adauga la pretul produsului si TVA-ul de 19% din Romania sau se considera livrare intracomunitara si nu mai adaug pe factura TVA-ul.

Am gasit ceva informatii despre problema asta in pliantul din link-ul urmator , dar nu am reusit sa ma lamuresc

[ link extern ]

Astept cu interes un raspuns din partea dumneavoastra!
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
Discreet, utilizator
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 20:08, 15 Ianuarie 2010
In primul rind trebuie stabilit de unde pleaca produsul pentru ca trebuie sa existe dovada ca produsul a plecat din RO catre tarile din spatiul comunitar. Daca ele pleaca din alte state catre alte state iar dvoastra numai faceti fact este o situatie mult mai complicata catre trebuie detaliata.

Daca produsele pleaca din RO:
- In cazul clientului pers fizica sau persoana juridica care nu comunica un cod factura se face cu tva 19%
- In cazul clientului care comunica un cod de identificare valid dintr-o tara UE fact se face fara tva, cu o mentiune pe fact din care sa rezulte de ce este fara tva.
Produsul pleaca din Romania prin intermediul unei firme de curierat, deci pot face dovada prin intermediul AWB-lui (nota de transport) ca produsul a parasit Romania.

Nelamurirea mea este legata de clauza "Vanzarea la distanta" mentionata in acea brosura informativa, la pagina 10. Comanda se plaseaza online si livrata prin curier, deci vorbim de "vanzare la distanta".
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
Discreet, utilizator
art. 132 alin (5) Cod Fiscal
Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrării pentru vânzările la distanţă efectuate din România către alt stat membru se consideră în acest alt stat membru, în cazul în care livrarea este efectuată către o persoană care nu îi comunică furnizorului un cod de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de statul membru în care se încheie transportul sau expedierea, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a) valoarea totală a vânzărilor la distanţă, efectuate de furnizor şi care presupun transportul sau expedierea bunurilor din România către un anumit stat membru, în anul calendaristic în care are loc o anumită vânzare la distanţă, inclusiv valoarea respectivei vânzări la distanţă, sau în anul calendaristic precedent, depăşeşte plafonul pentru vânzări la distanţă, stabilit conform legislaţiei privind taxa pe valoarea adăugată din statul membru respectiv, astfel de vânzări având locul livrării în statul respectiv; sau
b) furnizorul a optat în România pentru considerarea tuturor vânzărilor sale la distanţă, care presupun transportul bunurilor din România într-un anumit stat membru, ca având loc în respectivul stat membru. Opţiunea se exercită în condiţiile stabilite prin norme şi se aplică tuturor vânzărilor la distanţă, efectuate către respectivul stat membru, în anul calendaristic în care se exercită opţiunea şi în următorii doi ani calendaristici.

atentie deci la depasirea plafonului stabilit de statul membru respectiv, intrucat aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri tva in acel stat.
Multumesc pentru raspuns Danike,

Din ce ai explicat tu situatia este cam asa:

- Daca clientul nu imi comunica un cod de TVA din tara respectiva, trebuie sa il facturez cu TVA.
- Daca intr-un an de zile vand produse cu o valoarea totala mai mare de 35'000 euro catre persoane din acelasi stat (in exemplul meu, Germania) care nu au cod TVA, trebuie sa ma inregistrez in scopuri TVA in Germania.
- Daca clientul comunica un cod de TVA din acel stat atunci pot factura fara TVA si nu trebuie sa ma inregistrez in scopuri de TVA in acel stat cand depasesc suma de 35000 euro.

Este corect ?
da.

in Germania plafonul este de 100.000 euro si se ia in calcul si anul precedent.

Alte discuții în legătură

Cota tva la vanzarea catre persoane fizice din marea britanie Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Conform Art. 132 Al (5) : Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrării pentru vânzările la distanţă efectuate din România către alt ... (vezi toată discuția)
Facturi externe adrianabresug adrianabresug suntem platitori de tva si vrem sa facem o livrare externa catre o persoana fizica din belgia ,factura se face cu tva ?Numai in cazul in care ni se transmite ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar antonia_m09 antonia_m09 Buna ziua, Doresc sa ma lamuresc in privinta urmatoarei probleme: Sunt o SC platitoare de TVA in Romania si fac livrari de produse finite de lemn in Italia. ... (vezi toată discuția)