avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negociere clauze CCM la nivelul unitatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negociere clauze CCM la nivelul unitatii

Pentru negocierea clauzelor CCM - act aditional la CCM existent la nivelul unitatii, convocarea se face doar pentru Reprezentantii salariatilor sau si pentru salariati?

Trebuie dovedit de societate faptul ca salariatii au luat la cunostinta de modificarile aduse la CCM la nivelul unitatii, sau e de datoria reprezentantului salariatilor? Sunt reglementari in acest sens?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 11 Octombrie 2012
Doar pentru reprezentantii salariatilor se face convocarea la negocieri.

L 62/2011:

Art. 130. - (1) In termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere prevazute de art. 129 alin. (4), angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.

Art. 134. - Partile contractului colectiv de munca sunt angajatorii si angajatii, reprezentati la negocieri dupa cum urmeaza:
B. din partea angajatilor:
a) la nivel de unitate, de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit prezentei legi sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz;
b) la nivelul grupurilor de unitati, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatilor membre ale grupului;
c) la nivel de sector de activitate, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi.

Art. 136. - (1) Contractele colective de munca, incheiate la orice nivel, nu pot fi semnate decat de reprezentatii mandatati in acest sens ai partilor care au negociat.

Clauzele negociate ale CCM trebuie aduse la cunostinta salariatilor de catre reprezentantii acestora, de aceea sunt reprezentanti.
Prezenta acestora la negocieri este dovada luarii la cunostinta a modificarilor intentionate a fi aduse CCM.
Acestia pot insa semna sau nu noul CCM... daca nu sunt de acord cu modificarile...

Art. 133. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Patience a scris:

Pentru negocierea clauzelor CCM - act aditional la CCM existent la nivelul unitatii, convocarea se face doar pentru Reprezentantii salariatilor sau si pentru salariati?

.....



Convocarea la negocierea ccm se face numai pentru reprezentantii salariatilor , nu si pentru salariati .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la peste 20 angajati trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Exista vreo prevedere legala conform careia un angajator cu mai mult de 20 salariati este obligat sa incheie Contract Colectiv de Munca la nivel de ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm- unitate sindicalistul sindicalistul care este termenul maxim pentru negocierea unui contract colectiv de munca ??????????????? este vreo prevedere in acest sens????????????? (vezi toată discuția)
Reprezentativitate abybee abybee Ccare este momentul pentru care se face dovada reprezentativitatii- la data negocieii sau ladata inregistrarii CCM ? (vezi toată discuția)