avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare sau intretinere ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare sau intretinere ?

Buna ziua.
Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea.
Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi multumiti de aceasta decizie, va intreb care ar fi cea mai buna varianta de contract pentru a avea cele mai mari sanse de castig in cazul unui proces.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:34, 16 Octombrie 2012
vanzare-cumparare
Contract vanzare cumparare dar pretul sa fie sincer, real. Va sfatuiesc sa I virati intr un cont c a sa se vada, altfel va fi o donatie deghizata supusa raportului si reductiunii,
Singura prezumţie de gratuitate a contractului de vînzare-cumpărare este cea instituită de art.1091 Cod civil şi priveşte înstrăinarea cu titlu oneros, către un descendent, ascendent privilegiat sau soţ supravieţuitor, cu rezerva uzufructului, uzului, abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a rentei viagere.

Nicio altă vînzare nu poate fi supusă acestei prezumţii, iar cel care ar invoca gratuitatea actului ar trebui să o dovedească.

Prin urmare, consider că în cazul unui contract de vînzare-cumpărare în care preţul îndeplineşte toate condiţiile şi despre care părţile din contract afirmă că a fost plătit, respectiv primit, sarcina probei gratuităţii actului revine cumpărătorului doar în cazul prevăzut de art.1091, cînd efectul prezumţiei este acela al răsturnării sarcinii probei.

Poate că greşesc eu, iar în acest sens aş fi foarte îndatorat celui care ar putea aduce ca argument soluţii jurisprudenţiale care să-mi infirme susţinerile.

Nu m am referit la prezumtia prevazuta de art.1091 alin.4 ci la faptul ca acest contract poate fi atacat ca o donatie deghizata. Bineinteles ca sarcina incumba partii care invoca....insa avand dovada platii este mult mai usor de a dovedi ca aceasta vanzare nu este o donatie deghizata.
Daca se face contract de vanzare-cumparare si vanzatorul,respectiv tatal meu , ramane sa locuiasca in aceeasi casa pe care a vandut-o ,nu e o prezumtie ca este o donatie deghizata?.

Alte discuții în legătură

Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire oxigene oxigene tatal meu sa casatorit cu o alta femeie,,eu nu ma am pe bune cu tatal meu aceasta a decedat in urma cu 1 an.acuma intreb.daca tatal meu face acte de vanzare ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)