avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager

Buna ziua.
Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei vor sa faca un act de vanzare cu uzufruct sotului meu pentru ca fiul celalalt sa nu poata beneficia de dreptul de mostenitor dupa decesul socrului.Va rog sa_mi spuneti ce implica pentru noi acest fapt si daca vom avea probleme dupa decesul socrului meu.Mentionez ca nu intentionam sa platim suma care se va stipula in contract.
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 23:05, 6 Mai 2012
Dupa decesul socrului dvs. exista riscul ca acest contract sa fie atacat in instanta ca fiind o donatie deghizata. Va sfatuiesc sa platiti pretul trecut in contract pentru a putea justifica ca nu este donatie.
Ce act ar trebui sa facem pentru a evita ca fratele sotului sa intre in posesia mostenirii dupa decesul socrului dar care sa nu ne constranga foarte mult pe noi?
Sa semneze actul si celalalt fiu. Iata ce spune art.1091 C.Civil:

(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare

Daca celalalt descendent consimte la instrainare, nu mai functioneaza prezumtia de gratuitate a actului. Prin urmare, in aceasta situatie, cel care va trebui sa dovedeasca gratuitatea este cel care o invoca.
Este foarte putin probabil ca ar semna.Puteti sa_mi spuneti daca se ajunge la succesiune care ar fi partea ce revine fratelui?Pot socrii mei sa faca un act obisnuit de vanzare (avand incredere in noi) care sa nu fie atacat ?
Imobilul este bun propriu al socrului? in principiu, orice act este anulabil si poate fi interpretat ca o donatie deghizata, putand fi reductibila pana in limita cotei rezervatarului.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire oxigene oxigene tatal meu sa casatorit cu o alta femeie,,eu nu ma am pe bune cu tatal meu aceasta a decedat in urma cu 1 an.acuma intreb.daca tatal meu face acte de vanzare ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager Darmar Darmar Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe ... (vezi toată discuția)