avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata concediu de maternitate

Buna seara. Ma aflu in urmatoarea situatie: am un copil nascut pe 9.09.2010, iar pana pe 9.09.2012 am fost in concediu de crestere copil. Sunt din nou insarcinata, urmand sa nasc in noiembrie 2012. Am intrat in concediul de maternitate incepand cu 10.09.2012. Am avut o indemnizatie pentru cresterea copilului de 1000 de lei. Problema este ca pentru perioada 10.09-30.09.2012 am primit 253 lei, suma care mi se pare foarte mica. As vrea sa stiu:
- care este formula de calcul pentru concediul de maternitate in cazul meu? (mi s-a spus de catre angajator ca neplatind CAS in toata aceasta perioada se socoteste 75% din salariul minim pe economie. Din ce am rasfoit pe internet am dedus ca se iau 85% din indemnizatia pe ultimele 6 luni)
- daca ati binevoi sa-mi spuneti exact legea care reglementeaza formula de calcul
- cui trebuie sa ma adresez pentru a remedia situatia? (angajatorului sau CAS?)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:27, 13 Octombrie 2012
1. Angajatorul nu are dreptate, nu cunoaste legislatia.

2. Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediul de maternitate este formata din cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate.

3. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.

4. In cazul dvs. baza de calcul este formata din indemnizatia pentru CCC pe cele 6 luni.

5. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art.8
...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.

(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art.8 alin.(2) şi (3) veniturile care se iau în considerare sunt:
...
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

6. Perioada in care ati fost in CCC ati fost asigurata la sanatate, plata contributiri facandu-se de la buget, asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .

(2) Pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (5) si (6), contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra nivelului indemnizatiei acordate, iar pentru persoanele care beneficiaza de concediul fara plata prevazut la art. 6, contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra nivelului minim al indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) si (3).

(3) Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (5) si (6) sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) In situatia prevazuta la alin. (2), la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia in calcul valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.


6. - Va adresati angajatorului sa va calculeze corect indemnizatia pentru conecdiu de maternitate iar daca nu vrea va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

- Iata ce mai spune OUG 158/2005:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

- Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va calculeze corect indemnizatiile de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil-stagiu cotizare la cass? Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua La constituirea bazei stagiului de cotizare pt un concediu medical se ia in considerare perioada in care angajata s-a aflat in concediu crestere ... (vezi toată discuția)
Din cic in concediu de maternitate bw_vision bw_vision Buna ziua, Am optat pt concediu de maternitate cu plata indemnizatei 1 an, apoi am ramas acasa, tot in concediu de crestere a copilului, dar fara plata ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie al doilea copil Simmmona Simmmona Buna ziua, sunt in momentul de fata in concediul de crestere copil pana la data de 1 Noiembrie 2013, concediu fara plata pentru cel de al doilea an. In ... (vezi toată discuția)