avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie cambiala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie cambiala

Buna. As dori sa stiu daca dupa investirea BO ,blocarea conturilor datornicului,este nevoie de somatie cambiala si ce inseamna aceasta? Cu multumiri...
Cel mai recent răspuns: Adrian Voican Adrian , Avocat 16:45, 26 Ianuarie 2009
legea nr.58/1934 privind cambia si biletul la ordin prevede
ART. 61
Cambia are valoare de titlu executor pentru capital si accesorii, stabilite conform art. 53, 54 si 57.
Formula executorie este cea aratata in art. 269 c. pr. civila.
Competent pentru a investi cambia cu formula executorie este notariatul de stat.
Cambia emisa in strainatate are aceleasi efecte executorii daca acestea sint admise si de legea locului unde cambia a fost emisa.
Somatiunea de executare trebuie sa cuprinda transcrierea exacta a cambiei sau a protestului precum si a celorlalte acte din care rezulta suma datorita.
Pentru obligatiunile cambiale subscrise prin procura, somatiunea va face mentiune si de actul din care rezulta mandatul.

ART. 62
In termen de 5 zile de la primirea somatiunii, debitorul poate face opozitie la executare.
Opozitia se va introduce la instanta in circumscriptia careia se afla notariatul de stat care a investit cambia cu formula executorie. Aceasta instanta, va judeca opozitia de urgenta si cu precadere inaintea oricarei alte pricini.
Instanta va putea suspenda executarea numai in caz cind oponentul nu recunoaste semnatura, inscriindu-se in fals, sau nu recunoaste procura.
In caz de suspendarea executarii creditorul va putea obtine masuri de asigurare.

ART. 63
In procesele cambiale pornite, fie pe cale de actiune, fie pe cale de opozitie la somatia de executare, debitorul nu va putea opune posesorului decit exceptiunile de nulitatea titlului, potrivit dispozitiunilor art. 2, precum si cele care nu sint oprite de art. 19.
Exceptiunile personale vor trebui sa fie grabnica solutiune si intotdeauna intemeiate pe o proba scrisa.
Exceptiunile cambiale trebuiesc propuse la primul termen de infatisare.
Prin primul termen de infatisare se intelege primul termen la prima instanta, cind procedura fiind indeplinita, partile pot pune concluzii in fond chiar daca piritul sau oponentul nu se prezinta.
Aceasta este procedura ce trebuie urmata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor - opozitie la executare dea_80 dea_80 Buna , De curand m-am angajat ca jurista la o societate comerciala ( 1 luna) si acum am primit o somatie de executare .Ciudat este atitudinea creditorului ... (vezi toată discuția)
Recurs ??? maque maque Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate ContSters6135 ContSters6135 Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva. Am niste bilete la ordin refuzate de banca din cauza lipsei de disponibil. Ce fac, ii dau in judecata sau ma ... (vezi toată discuția)