avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire - contestare contract intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire - contestare contract intretinere

Buna ziua,
Bunicii aveau 3 proprietati: o curte cu 2 case si 2 terenuri (unul de 6000mp si altul de 4000mp).
Bunicul a decedat acum 25 de ani iar proprietatile au ramas bunicii. Mostenitori au fost cei 2 fii, fiecare din ei avand copii.
Acum 15 ani unul din fii lor a decedat si s-a facut o impartire:
- 3/4 din curte si una un case a revenit tatalui meu (bunica locuind cu tatal meu); din cate am vazut a fost si cu uzufruct viager;
- 1/4 din curte si cealalta casa a revenit copiilor celui decedat (fratele tatalui) - casa pe care au vandut-o;
- terenurile au ramas in posesia bunicii.
Pentru unul din terenuri (cel de 6000mp) bunica a incheiat, la notar, un contract de intretinere pe 10 ani (prin anul 2000), cu drept de proprietate pentru parintii mei. Bunica este in viata. Pe extrasul CF sunt trecuti ca proprietari parintii si bunica (clauza contract de intretinere). Ambele terenuri si casele sunt intabulate.
La casa care a ramas in proprietatea parintilor, fata de situatia initiala (acum 15 ani), eu si parintii am facut imbunatatiri si modernizari (apa, canal, incalzire centrala, izolare termica, extinderea casei, intretinere curenta, etc.)

Intrebarea mea este daca mostenitorii fratelui decedat mai au dreptul la alta mostenire in afara terenului care a ramas pe numele bunicii.
Adica: mai pot cere cota parte din 3/4 + casa care a ramas parintilor mei si din terenul pe care a fost intocmita intretinerea?

Daca trebuie consultata o persoana specializata, ce e de recomandat: un avocat sau un notar public?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: vydy_remus , utilizator 15:07, 14 Octombrie 2012
Din relatarile dvs. nu reiese ca s-a efectuat pe tot parcursul a celor 15 ani o succesiune cu acte in regula. De aceea va recomand , cu toate documentele de proprietate( extrase de cf, ) actele de identitate, certificatele de deces ale celor decedati, certificatele de casatorie- daca exista schimbare de nume, sa va adresati unui notar de pe raza de competenta teritoriala.
SUCCES
In primul rand contractul de intretinere nu este de intretinere .......cred ca este de vanzare cumparare cu clauza de intretinere....asa cum v ati exprimat dvs,,,,,,si acesta nu se face pe o perioada .......acolo s a evaluat probabil doar intretinerea din clauza la o perioada de 10 ani, asta nu inseamna ca acea clauza de intretinere este valabila doar 10 ani ci pe tot parcursul vietii bunicii dvs.
La decesul bunicii dvs este posibil ca fratele tatalui dvs sa apeleze la prezumtia de donatie prevazuta de art. 1091 CC, insa sarcina II incumba acestuia sa demonstreze ca acea vanzare cumparare cu clauza de intretinere este donatie, deci ca nu s a dat niciun ban ca pret.....daca se intampla acest lucru contractul este donatie si va supus reductiunii liberalitatilor excesive daca II incalca rezerva succesorala din mostenirea bunicii.
Ca sa impiedicati acest lucru, fratele tatalui poate sa dea o declaratie autentica prin care sa spuna ca a consimtit la instrainarea cu titlu oneros si cu clauza de intretinere facuta de mama dansului catre fratele sau prin contractul autentificat sub nr.....
Atunci la dezbaterea succesiunii pe acel teren nu se va mai putea cere reductiunea..
Da, asa este. E vorba de contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Fratele de care vorbiti a decedat - de aceea am pomenit ca au impartit 3/4 + 1/4.

Pe intelesul meu: daca parintii mei (cu acordul bunicii) vand acel teren (avand toate actele in regula - de la Primarie, extras CF, contract vanzare-cumparare de intretinere) mostenitorii fratelui decedat mai au dreptul sa solicite cota-parte din pretul de vanzare sau, eventual, cota parte din casa?

mentiune (pentru cei care, inca, nu au avut tangenta cu acest fel de probleme):
de ce nu e o succesiune cu acte in regula? doar a fost facuta o impartire a proprietatilor, la notar, inscrise in CF.
Stati linistit este in regula, daca nu Erati in regula mu puteati sa intocmiti acel act de cu clauza de intretinere......eu am inteles ce ati vrut sa spuneti....
Puteti instraina acel imobil, cu acordul bunicii si sa mutate clauza de intretinere pe alt imobil proprietatea parintilor....sau bunica sa o rezilieze printr o conventie acea clauza de intretinere.
La decesul bunicii vor veni prin reprezentare nepotii de fiu predecedat, teoretic ei pot cere reductiunea insa numai daca li se incalca rezerva succesorala...nu cred ca esre cazul sa va faceti probleme.....
In privinta partajului care s a facut dupa decesul bunicului pentru Casa, acesta nu mai poate fi atacat deoarece a consimtit si celalalt frate ........dvs puteti vinde cu bunica uzufructuara Casa si ce va revenea din curte,,,conform partajului,,,,
Bunica nu doreste sa mute clauza de intretinere pe celalalt imobil.
Eu inteleg ca, la moartea bunicii, ceilalti mostenitori vor primi cota parte din imobilul (teren) ramas, dupa cum doreste aceasta.

Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire ana_panait ana_panait Sunt intr-o situatie cam incurcata si nu stiu cum sa procedez. Exista 15.000m de teren pe un titlu de proprietate pe numele bunicului dinspre tata (decedat ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)
Sucesiune NAIKKO NAIKKO Buna ziua, bunica a decedat in urma cu 3 ani si pana in acest moment nu s-au facut demersuri pentru sucesiune. Bunicul este inca in viata si au 2 fii : pe ... (vezi toată discuția)