avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insolventa vs femeie insarcinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insolventa vs femeie insarcinata

Buna seara,in speranta ca imi va vedea cineva postarea,va rog sa-mi raspunde-ti cat mai curand posibil.
Datorita faptului ca nu am credinta in care din cele 2 situatii ma aflu,am sa va intreb pentru amandoua unde anume ma puteti indruma si ce anume sa fac.
Sunt insarcinata in aprox 5 luni si de curand,mai exact la data de 1 sept angajatorul la care am lucrat,a inchis puntul de lucru(magazinul).Partea mai putin nefericita pentru mine este ca m-a lasat in aer sa zic asa,spunandu-mi ca nu este obligata legal sa se ocupe de situatia mea,cu toate ca eu i-am adus in scris acea cerere facuta de mine precum ca o instiintez despre starea mea de graviditate(pe care mi-a semnat-o,mi-a dat un nr de inregistrare din "burta ei" si mi-a scris ca a luat la cunostinta dupa ce mi-a taiat paragraful in care am cerut sa transmita mai departe catre medicul de medicina muncii si itm situatia mea,scriindu-mi ca nu tine de angajator) si adev de la medic,spunandu-mi ca aceste 2 foi raman la ea si ca ea nu transmite mai departe.Problema mea este ca eu chiar nu stiu incotro sa ma indrept si ce sa fac,insa mai rau de atat este ca prima varianta pe care ea mi-a transmis-o cand m-a anuntat ca inchide magazinul a fost ca va inchide decat punctul de lucru insa nu si firma,iar in ziua cand a inchis definitiv mi-a dat un alt raspuns,precum ca inchide prin insolventa,parte pe care mi-e greu sa o cred,insa as dori daca se poate sa ma indrumati sa stiu ce pot sa fac,daca pot afla de undeva sub ce forma a inchis,ce drepturi am.In ziua cand a inchis punctul de lucru mi-a sp ca foarte usor ma poate da afara ca nu are nici o obligatie sa ma ajute chiar daca sunt insarcinata,insa ca imi va tine postul activ ca eu sa mi le rezolv singura.....oferindu-mi varianta de a imi lua concediu medical pana in luna a 7a (asta mi-a sp ea sa fac) cand intru in prenatal.Ideea este ca in cazul meu chiar mi s-a recomandat concediu deoarece am o sarcina cu risc(gemelara),nu asta ar fi problema ci faptul ca nici in cazul acesta nu stiu ce sa fac si unde sa depun concediile medicale in cazul in care fosta angajatoarte nu mi-l va lua si spun asta pentru ca mi-a zis ca nu vrea decat copii dupa toate actele mele si asta ca sa le aiba ea(si de unde imi ridic banii pe acet concediu medical).De unde am putut sa mai obtin si eu cateva informatii am inteles ca indiferent prin ce modalitate inchide un angajator,drepturile unei femei insarcinate raman acelasi iar in cazul in care ea ar fi inschis prin insolventa ar fi trebuit sa-mi dea o copie dupa decizia de inchidere prin aceasta modalitate.rugamintea mea este daca intr-adevar eu trebuie sa fac toate formalitatile si care sunt acelea sau contabila firmei este obligata sa se ocupe de tot?Totodata as dori sa stiu daca pot verifica undeva daca ea a inchis decat punctul de lucru sau prin insolventa deoarece prima data cand mi-a comun icat ca va inchide magazinul,i-am propus sa ma bage in somaj ceea ce nu a vrut sub nici o forma spunandu-mi ca inchide decat punctul de lucru nu si firma,deoarece intr-un viitor apropiat vrea sa-si deschida alt magazin,iar in ultima zi de functionare cand m-a anuntat ca modalitatea de inchidere este prin insolventa nici macar nu mi-a propus varianta somajului.....spunandu-mi decat ca pentru orice informatie sa o sun dar da ca ea ai mult de atat nu este obligata sa ma ajute.Va rog mult daca se poate sa-mi dati un raspuns si sa ma indrumati unde anume ma pot duce pentru mai multe informatii.Multumesc mul,sper ca m-am facut inteleasa,o seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:51, 4 Februarie 2013
1. Cat sunteti gravida puteti fi concediata numai daca angajatorul este in reorganizare judiciare, faliment sau dizolvarare, in conditiile legii, adica toate acestea stabilite prin hotarare judecatoareasca.

2. - Nu este necesar sa va dea si dvs. o copie dupa hotararea judecatoareasca.
- Este deajuns ca in decizia de concediere sa o pomeneasca.

3. Mergeti si discutati cu angajatorul si aratati ca sunteti informata cu drepturile pe care le aveti.
Am inteles cu un mic amanunt care nu stiu mai exact ce inseamna si anume :"dizolvare".Oricum nici una din aceste modalitati de inchidere nu este similara insolventei,nu?Problema este ca astazi tocmai am avut o convorbire telefonica cu ea,care sincer nu s-a terminat prea "calm" daca pot sa spun asa.Trebuia sa ne intalnim maine ca sa ii dau concediile medicale (dupa cum ea mi-a cerut)si prin intermediul mesajelor a inceput sa-mi spuna la inceput ca nu poate ajunge nici maine si nici saptaman viitoare,asa ca va trimite pe cineva sa se intalneasca cu mine sa i le dau.I-am raspuns tot printr-un mesaj ca ar fi mai bine sa o lasam pe alta data cand poate ea deoarece vreau sa i le dau personal ca sa putem si vorbi si clarifica situatia,insa sa-mi spuna sigur cand poate ea.Dupa acest mesaj m-a sunat spunandu-mi ca este in favoarea si avantajul meu sa ma duc sa-i las concediile,ca ea mie mi-a facut un bine si ca mi-a platit contributii sociale luna aceasta la stat(punctul de lucru l-a inchis in data de 1 octombrie) etc......si ca si cum eu nu ii sunt recunoscatoare.Simteam cum se aprinde in voce si la un momentdat chiar i-am spus ca eu nu sunt apta sa ma plimb mereu pe drumuri si ca nu acept sa ii dau unui necunoscut concediile mele,daca vrea sa ramana cum am stabilit si sa ne intalnim noi doua.Ea imi propusese sa ne vedem tocmai in mall-ul unde a fost amplasat magazinul stiind ca tot acolo lucreaza si viitorul meu sot si ca imi este mult mai usor asa ca ma aducea el cu masina,totodata venind la serviciu.In fine....discutia a fost destul de lunga si aprinsa dupa cum am zis,ceea ce mi s-a parut mie ciudat este ca atunci cand i-am cerut sa- mi aduca o copie dupa decizia de inchidere prin insolventa a inceput sa urle spunandu-mi ca ea nu imi da nimik .....si chiar i-am zis ca o vreau ca sa imi demonstreze ca asta este modalitatea prin care a inchis asta ptr ca tot imi repeta ca este atat de corecta cu mine si ca a vrut sa ma ajute....oarecum suna asa a repros.Moment in care i-am si spus ca nu inteleg de ce in situatia mea trebuie sa ma puna mereu pe drumuri pentru ca imi este destul de obositor si mie....din 7 in 7 zile ma duc dupa inca un alt concediu medical,ba la doctora de familie sa imi dea trimitere ba la spital(stau 1-2 ore)si astept doctora sa-mi dea ea....e mai multa pierdere de timp,exact asa i-am spus si oboseala cand foarte usor putea sa ma bage in somaj de la inceput ca beneficiez de aceleasi drepturi.Cand a auzit asta a inceput sa urle spunandu-mi exact asa:"da,de maine zboara toata lumea din firma,inchid toate posturile",eu ce sa inteleg,a inchis sau nu firma?mi-a parut dubios faptul ca spus ca inchide toate posturile,in contextul in care ea mie cand a inchis mi-a spus ca pe firrma nu mai figurez decat eu si ea care era administrator?La finalul discutiei mi-a spus ca se va interesa la un avocat(tonul amenintator) ,lucru la care i-am raspuns ca multe surse care le-am adunat si eu sunt tot de la avocat.Auzind asta mi-a sp :"atunci sa se intalneasca avocatii nostrii daca pe calea asta vrei".cand am intrebat-o de concediile medicale totusi de ce le vrea si eu de ce nu beneficiez de nici un ban in urma lor a sp ca ea nu ia decat 10% pe concediile mele,ceea ce nu stiu cat de adevarat este....eu am auzit ca trebuie sa beneficiez de 75% din salariul brut in urma acestor concedii.Vreau sa va mai intreb un singur lucru si cu asta inchei in speranta ca nu v-am zapacit prea tare:Tatal copiilor poate intra in concediu de cresterea copilului daca nu suntem casatoriti?trebuie sa fim casatoriti ca sa poata intra el?Multumesc mult de tot,o seara buna!
1. V-am mai spus sa faceti o sesizare la ITM cu problema dvs. dar daca nu vreti, asta e.

2. Daca dati certificatele medicale faceti niste copii la xerox dupa ele sa nu cumva sa le faca pierdute.

3. - Tatal copilului, daca este trecut in certificatul de nastere a copilului, poate beneficia de CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului are venituri din salarii.
- De asemenea tatal copilului poate benficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani, fara sa intre efectiv in CCC.
- Adica va primi si salariu pentru munca depusa si va mai primi si stimulentul de insertie de la stat.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc inca o data pentru raspuns.Am trimis chiar astazi un mail catre cei de la ITM cu situatia mea,sper sa primesc un raspuns!Copii dupa certificatele medicale le am,intrebarea mea este daca sa i le dau sau nu?sau mai bina ma duc eu personal cu ele la casa de asigurari(nu stiu daca le primesc cei de acolo direct de la mine)?ea tot imi zice ca vrea sa-si recupereze contributia sociala care mi-a platiti-o mie la stat luna aceasta,daia le vrea.Cert este ca acum face demersuri pentru a ma naga in somaj,deoarece i-am spus ca este o varianta mai bune,sper ca nu am gresit si m-a sunat spunandu-mi ca trebuie sa ne vedem sa semnez demisia!!!!!Asa ceva este in dezavantajul meu nu?Solutia ar fi sa ma dea ea afara?Legat de tatal copiilor,nu se pune problema veniturilor in ultimele 12 .luni.Va referiti ca el poate sa mearga la servici fara sa intre in concediu de crestere a copiilor si pe langa salariu va primi lunar acel stimulent de 500 ron?in cazul gemenilor,sumele sunt duble,respectiv indemnizati si stimulentul?Multumesc mult inca o data,o zi buna!
1. Nu va mai raspund la intrebari pana nu mergeti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si la ITM (dep. SSM) si apoi vedem ce facem in continuare.

2. In raspunsul anterior am spus:
- De asemenea tatal copilului poate benficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani, fara sa intre efectiv in CCC.
- Adica va primi si salariu pentru munca depusa si va mai primi si stimulentul de insertie de la stat.

3. - In cazul gemenilor la indemnizatia pentru CCC se mai adauga inca 600 lei lunar pentru fiecare copil in plus fata de primul nascut.
- In legatura cu stimulentul de insertie sa asteptam modificarea Normelor de aplicare a OUG 111/2010.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Lnchidere punct lucru dragomir_bogdan dragomir_bogdan in cazul in care prin inchiderea unui punct de lucru si sunt disponibilizati toti cei 8 salariati cum se procedeaza in cazul in care este si o gravida in luna ... (vezi toată discuția)
Revenirea din concediu de crestere copil ana_dum2004 ana_dum2004 Buna ziua , Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta, acum sunt in crestere copil ,am ales varianta de 2 ani, fetita mea s-a nascut pe 30 martie 2011 , eu ar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea copilului, al doilea copil Ferika Ferika Buna ziua! Momentan sunt in cicc 1 pana in 17oct. 2013, iar in ianuarie o sa nasc al doilea copil. La locul de munca de unde am venit in cicc 1 nu cred ca ma ... (vezi toată discuția)