avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tichete de masa vs."somaj tehnic"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tichete de masa vs."somaj tehnic"

Pe perioada suspendarii activitatii in baza art.53 C.M. se pot acorda tichete de masa? Cum se explica aplicarea acestei masuri la salariatii "Dacia- Renault"? Ma refer la faptul ca salariatii sunt platiti cu 75% din salariu fara a fi prezenti la serviciu.
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 15:56, 11 Noiembrie 2009
Tichetele de masa dupa cum le spune si denumirea sunt acordate salariatilor ca un drept cuvenit pentru perioada in care desfasoara activitatea pentru care sunt retribuiti deci nu se cuvin pe perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului.In ceea ce priveste acordarea celorlalte drepturi codul muncii este foarte clar
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Multumesc D-le Voica pentru raspuns. Eu insa nu eram lamurita cum s-au putut totusi acorda tichete de masa unor salariati aflati in aceasta perioada de suspendare a activitatii si ma refer ca exemplu la salariatii de la uzilele Dacia? Intrebam care ar fi temeiul legal in baza caruia s-au acordat aceste tichete atata timp cat persoanele in cauza nu se aflau la serviciu?!
Aveti dreptate nu exista un temei legal si mi-e greu sa cred ca sau acordat sau cine stie suntem in Romania si mai noi noi suntem tara tuturor posibilitatilor
Este greu de crezut ca s-au acordat tichete de masa pe perioada suspendarii contractului de munca, asta ar contraveni legiii ce reglementeaza acest domeniu, insa poate s-a gasit o alta formula, poate erau tichete cadou sau alt fel de asemenea instrumente.
Informatia este luata din presa ( scrisa, TV,) si se pare ca este corecta. Problema este ca acum se vrea preluata si de catre alti angajatori doar ca nu gasesc o baza legala?


Data post: Luni, 26 Ianuarie 2009, 20:54
"Conform Contractului Colectiv de Munca al Dacia pe 2008, salariatii care vor ramane la domiciliu in somaj tehnic vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut. Acestia vor beneficia de tichetele de masa pentru zilele de somaj tehnic din luna decembrie, precum si de prima de Craciun in valoare de 450 lei."
vezi:auto.rol.ro/Auto/Dacia-se - afunda- somaj- tehnic

:offtopic:
Nu ne dorim sa postati mai multe mesaje consecutive in aceeasi discutie. Daca aveti mai multe lucruri de spus, puteti folosi functia de editare a mesajului anterior.
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

In somaj tehnic se acorda al 13-lea salariu si premiera de craciun? gbrlcostache gbrlcostache La o societate in noiembrie a fiecarui an se acorda un fel de al 13-lea salariu(un procent din realizarile ian-noi.ale anului in curs).Daca firma este ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 annam84 annam84 Buna ziua, Asi dori sa aflu daca pe anul 2011 exista vreo legislatie in legatura cu somajul tehnic? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic fflorin fflorin Buna seara. Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns. Sunt angajata la o firma mica de termopane. Are pana in 10 angajati. Patroana trebuie sa nasca pe la ... (vezi toată discuția)