avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tichete de masa vs."somaj tehnic"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tichete de masa vs."somaj tehnic"

Pe perioada suspendarii activitatii in baza art.53 C.M. se pot acorda tichete de masa? Cum se explica aplicarea acestei masuri la salariatii "Dacia- Renault"? Ma refer la faptul ca salariatii sunt platiti cu 75% din salariu fara a fi prezenti la serviciu.
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 15:56, 11 Noiembrie 2009
Baza legala o poate constitui CCM la nivel de angajator.
Este imposibil de inserat in CCM o prevedere ce contravine legii, iar legea prevede ca tichetele de masa se acorda doar pentru zilele lucratoare deci...
Poate fi acordata prima de Craciun/al 13-lea salariu, daca in luna decembrie salariatii sunt in somaj tehnic?
Ce reglementari sunt in vigoare?
Prima de Craciun / al 13-lea salariu sunt prevaute in contractul individual de munca?
Daca sunt prevazute si salariatii sunt la serviciu, atunci se acorda.
Angajatorul a inceput perioada de somaj tehnic pentru ca nu are ce da de lucru angajatilor si cu siguranta nici suficienti bani pentru a-si acoperi cheltuielile ceea ce ma face sa cred ca nu veti primi acest al 13-lea salariu / Prima de Craciun.
In cazul de fata cred ca este un raspuns al angajatorului la o negociere purtata cu liderii de sindicat si de niste drepturi ce se vor acorda in urma acestor negocieri. Aceste tichete de masa vor fi acordate, dar ele nu vor fi deductibile fiscal, respectiv angajatorul va fi nevoit sa trateze aceasta cheltuiala ca fiind una de natura nedeductibila si in mod normal valoarea tichetelor va trebui adaugata la veniturile realizate in luna decembrie de catre salariati si impozitate corespunzator. Acelasi tratament fiscal va trebui acordat si primei de 450 lei (aceasta poate fi primita de salariat fara a avea legatura cu faptul ca el este in somaj tehnic), cu deosebirea ca in limita incadrarii in plafonului prevazut de codul fiscal, aceasta este o cheltuiala deductibila pentru angajator.
Ceea ce am afirmat mai sus este aplicabil si in situatia in care pentru perioada de somaj tehnic, se aplica prevederile OUG 28/2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In somaj tehnic se acorda al 13-lea salariu si premiera de craciun? gbrlcostache gbrlcostache La o societate in noiembrie a fiecarui an se acorda un fel de al 13-lea salariu(un procent din realizarile ian-noi.ale anului in curs).Daca firma este ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 annam84 annam84 Buna ziua, Asi dori sa aflu daca pe anul 2011 exista vreo legislatie in legatura cu somajul tehnic? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic fflorin fflorin Buna seara. Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns. Sunt angajata la o firma mica de termopane. Are pana in 10 angajati. Patroana trebuie sa nasca pe la ... (vezi toată discuția)