avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la vanzare apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la vanzare apartament

Buna ziua, am achizitionat acum 3 ani un apartament de la un dezvoltator, achitat integral. Acum m-a contactat dezvoltatorul insistand sa semnam la notar o anexa la contract care sa precizeze ca suma includea tva-ul (precizare pe care se pare ca notarul o omisese initial). Este adevarat ca daca refuz sa il ajut cu aceasta practica (semievazionista banuiesc) el poate da o declaratie la fisc si se va ajunge sa platesc eu (cumparatorul) jumatate din TVA-ul aferent vanzarii? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: delia_a , utilizator 23:12, 16 Octombrie 2012
Va rog sa-mi spuneti daca ar trebui sa dau mai multe detalii sau daca nu am formulat clar intrebarea.
Multumesc!
Nu vad cum dvoastra, in calitate de cumparator sa platiti jumatate din val tva. Nu inteleg la ce va referiti.
Posibil ca, faptul ca pretul include tva, sa fi fost omis la incheierea contractului, vinzatorul dorind sa faca aceasta mentiune in contract pentru a nu da interpretari notiunii de pret, dpv al obligatiilor fiscale pe care el le are.
Dar obligatia de plata ii revine lui?
Nu mi se poate cere mie sa platesc acum tva in plus sau altceva?
Dansul asa sustine, ca daca nu mentionam asta in contract, el va refuza sa plateasca si eu voi fi nevoita sa suport jumatate din tva-ul aferent.
Nu puteti fi obligata la plata tva, deoarece in astfel de tranzactii, persoana obligata la plata tva este cel ce livreaza bunurile, cf art 150 din Codul fiscal.

Poate a vrut sa zica, ca daca nu semnati, contractul poate fi interpretat ca avind pretul mentionat in contract ca fiind fara tva si el va poate pretinde sa platiti in plus tva-ul (catre el, nu catre stat). Cu alte cuvinte: daca pretul din contract este mentionat fara tva, plata efectiva va fi mai mare cu valoarea tva-ului.

Tva-ul aferent unei vinzari incheiate acum 3 ani trebuia sa fi fost demult achitat de catre dezvoltator. Chiar daca nu a facut-o nu se poate intoarce numai impotriva unui singura cumparator, deoarece nu se poate identifica din suma totala pe care el o are de plata suma aferenta unei singure tranzactii.
Problema este ca toti ceilalti vecini au semnat deja, in afara de mine si inca o vecina care am stat pe ganduri. Tocmai din cauza acestei intarzieri m-a amenintat cu plata a jumatate din suma.
Dezvoltatorul NU a platit inca aceasta suma, acum fiind anchetat de fisc pe aceasta tema, din cate am inteles.
Poate el sa pretinda acum, dupa 4 ani de la semnare tva de plata din partea mea? (In contract nu scrie nimic despre tva, pretul este trecut negru pe alb, fara mentiunea daca include sau nu tva).
Va multumesc, astept cu nerabdare raspunsurile.

Alte discuții în legătură

Loc de parcare nemenționat in promisiune v-c, dar menționat ... Jessica123 Jessica123 Loc de parcare nemenționat in promisiune V-C, dar menționat in Contractul V-C Buna ziua, Revin cu scenariul următor, adăugând o mențiune legată ... (vezi toată discuția)
Bună seara as avea nevoie de o lămurire in legătura cu o problema ... Jessica123 Jessica123 Bună seara As avea nevoie de o lămurire in legătura cu o problema pe care o întâmpin momentan cu dezvoltatorul de la care am achiziționat un ... (vezi toată discuția)
Rog sfat despre ridicare sarcina ilegala de pe locuinta ContSters359728 ContSters359728 Buna ziua.. rog un sfat de la un avocat sau persoana care a avut un caz similar cu al meu. Pe scurt, acum 3 ani am semnat cu un dezvoltator imobiliar o ... (vezi toată discuția)