avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara As avea nevoie de o lămurire in legătura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara As avea nevoie de o lămurire in legătura cu o problema ...

Bună seara

As avea nevoie de o lămurire in legătura cu o problema pe care o întâmpin momentan cu dezvoltatorul de la care am achiziționat un apartament. Apartamentul fusese initial vândut unei a 3-a părți (înainte de emiterea CF-urilor (in momentul in care apartamentul era la stadiu de plan). In momentul emiterii CF-ului, pentru a evita dubla intabulare, am semnat un contract de cesiune cu cumpărătorul initial (cedare drepturi apartament+cota parte din drum/cale de access). Pe langa apartament, am avut confirmarea verbala atat a dezvoltatorului, cât și a cumpărătorului initial ca in preț este inclus și locul de parcare. Cu toate acestea, din cauza faptului ca la momentul cesiunii încheiata cu cumpărătorul initial+semnarea contractului de V-C parcarea nu era dezmembrată (imobil nou), aceasta nu a putut fi menționata nici la cesiune, nici la vânzare ca fiind bun existent care urmează a fi predat. Totusi, imediat după înșiruirea in contractul de vânzare a bunurilor cu detaliile aferente (apartament+cota parte drum), apare mențiunea “Având in vedere ca parcările nu au fost dezmembrate, subscrisa vânzătoare, ma oblig sa asigur drept de folosință asupra unei parcări cumparatoarei fără înscriere in cartea funciară pana la data operării dezmembrării acesteia, prețul vânzării incluzând și pretul parcării”.

Cu toate acestea, dezvoltatorul solicita acum (momentul in care se efectuează dezmembrarea) plata in totalitate aferentă prețului parcării susținând ca in contract sunt menționate “vânzare apartament plus cota parte drum”, ignorând total paragraful de mai sus.

Considerați ca este un motiv întemeiat pentru a acționa in instanța?

Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Jessica123 , utilizator 17:19, 29 Ianuarie 2023
Va mulțumesc pentru răspuns

Revin cu o mențiune legată de promisiunea de cumpărare

-apartamentul a fost cumpărat in stadiul de plan, având un antecontract la baza.

-locul de parcare nu a fost menționat in promisiunea de vânzare-cumpărare deoarece la momentul respectiv nu se știa locația exactă a parcării, numărul total de parcări sau data finala a executarii (promisiunea include doar apartament+cota parte drum). Cu toate acestea, odată cu emiterea CF-ului pentru apartament, dezvoltatorul a confirmat ca la momentul dezmembrării parcării (al carei data nu era cunoscuta la momentul respectiv) va fi oferit și loc de parcare

-dupa cum am precizat și înainte, in contractul final de vânzare-cumparare (spre deosebire de promisiune), exista mențiunea “Având in vedere ca parcările nu au fost dezmembrate, subscrisa vânzătoare, ma oblig sa asigur drept de folosință asupra unei parcări cumparatoarei fără înscriere in cartea funciară pana la data operării dezmembrării acesteia, prețul vânzării incluzând și pretul parcării”.

Totusi, dezvoltatorul solicita acum plata parcării, susținând ca nu a fost inclusă.

Întrebare: care document este considerat de fapt valid? Ce poate fi luat in considerare? Faptul ca in promisiune nu era menționata parcarea sau faptul ca prin semnarea contractului de V-C care conține mențiunea “prețul vânzării incluzând și prețul parcării” dezvoltatorul se obliga sa ofere locul de parcare ca fiind parte din tranzacția deja încheiata? Este normal sa îmi fie solicitată din nou plata aferentă locului de parcare?

Mulțumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de parcare nemenționat in promisiune v-c, dar menționat ... Jessica123 Jessica123 Loc de parcare nemenționat in promisiune V-C, dar menționat in Contractul V-C Buna ziua, Revin cu scenariul următor, adăugând o mențiune legată ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am incheiat o promisiune de vanzare cumparare a unui ... MonicaGab MonicaGab Buna ziua, Am incheiat o promisiune de vanzare cumparare a unui apartament si la recomandarea notarului nu am solicitat notarea in cartea funciara. Ulterior, ... (vezi toată discuția)
Gradina si loc parcare fara cf aben07 aben07 Buna ziua, Urmeaza sa cumpar un apartament de la dezvoltator cu gradina si loc de parcare inclus (privat) + cota parte din terenul din jurul blocului si drum. ... (vezi toată discuția)