avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Lichidare, insolventa....cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Lichidare, insolventa....cesiune parti sociale

Buna ziua
In anul 2005 am infiintat o societate comerciala, SRL din care fac parte 2 asociati, ambii administratori.
Eu m'am restrat din societate pentru ca nu eram de acord cu deciziile asociatului. Retragerea s-a facut doar in fapt nu si in acte
Asociatul meu s-a ocupat de societate iar eu mi-am gasit un loc de munca. M-a asigurat ca are toate actele depuse la zi. De curand am aflat ca nu este asa, societatea fiind in curs de lichidare la registrul comertului cu nenumarate datorii la stat si furnizori, bilantul nedepus din 2006. toate contractele, facturile, biletele la ordin, cec'urile etc au fost semnate de el.
Eu doresc sa ies din firma, iar asociatul este de acord. Am fost sfatuita de un consilier al acestui site sa fac un act de cesiune parti sociale, asta in cazul in care firma mai exista.
Cum aflu daca firma mai exista??
Pe site'ul RECOM apar urmatoarele date despre firma:

- Dizolvare judiciara cf. art. 237 din Legea 31/1990
- Bilanţul anual nedepus la registrul comerţului pe anul 2006
- Bilantul anual nedepus la registrul comertului pe anul 2007

Pe site'ul ONRC nu exista exista o hotarare judecatoreasca de numire a lichidatorului, nu exista o hotarare judecatoreasca de radiere in conditiile Legii nr. 31 / 1990 - art. 237 (8) si nici o hotarare a tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea pentru neindeplinirea obligatiei de majorare a capitalului social la limita legala.

Ce se poate face in situatia asta?

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
Duddi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 06:39, 10 Iunie 2009
Buna ziua.In opinia mea motivul pentru care firma a fost dizolvata a fost nedepunerea bilanturilor anuale mai exact dizolvarea s-a facut conform dispozitiilor art.237 lit.b
Art. 237

(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului;
c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
d) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.

(2) Dispozitiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile in cazul in care societatea a fost in inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului. Durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani.

(3) Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se inregistreaza in registrul comertului, se comunica directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putand sa se indrepte impotriva societatii.

(4) In cazul mai multor hotarari judecatoresti de dizolvare, pentru situatiile prevazute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in forma unui tabel cuprinzand: codul unic de inregistrare, denumirea, forma juridica si sediul societatii dizolvate, instanta care a dispus dizolvarea, numarul dosarului, numarul si data hotararii de dizolvare. In aceste cazuri, tarifele de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.

(5) Orice persoana interesata poate face recurs impotriva hotararii de dizolvare, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii, in conditiile alin. (3) si alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comertului in care este inregistrata societatea a carei dizolvare a fost pronuntata.

(6) La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.

(7) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(7^1) Hotararile judecatoresti pronuntate in conditiile alin. (7) se comunica lichidatorului numit, se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si se afiseaza la sediul oficiului registrului comertului in care este inmatriculata societatea comerciala dizolvata.

(8) Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (7), persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun.

(9) Incheierea de radiere se inregistreaza in registrul comertului, se comunica persoanei juridice la sediul social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pe cale electronica, si se afiseaza pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului si la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul.

(10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8) si (9), revin actionarilor.
INTREBAREA ESTE DACA IN ACESTE CONDITII EU POT IESI DIN FIRMA PRIN ACT CESIUNE PARTI SOCIALE.
VA MULTUMESC
Atat timp cat firma este lichidata i-a numai detine parti sociale deci numai aveti ce sa cesionati
NU STIU LEGISLATIA IN DOMENIU, DE ACEEA AM APELAT LA ACEST SITE. FIRMA APARE DIZOLVATA, NU LICHIDATA...E UNUL SI ACELASI LUCRU?
SI DACA INTR-ADEVAR NU SE MAI POATE FACE NIMIC, CE RISCURI IMPLICA? ADICA AVEREA MEA PERSONALA ESTE IN PERICOL, IAR DACA DA..CUM O POT PROTEJA? E NEVOIE SA AJUNG IN PROCES CU ASOCIATUL MEU PENTRU A-MI APARA AVEREA PERSONALA?

VA MULTUMESC!
:offtopic: Interventie moderator
@Duddi
Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Va rog sa tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.

Alte discuții în legătură

Societate comerciala activa sau inchisa? sbgkd sbgkd Buna... Detin o societate comerciala din 1995,in anul 1998 a-m depus o cerere la finante ptr. inchidere temporara,ulterior a aparut problema cu marirea ... (vezi toată discuția)
Nu pot sa inchid punctul de lucru Mihaela Nicolaescu Mihaela Nicolaescu Buna ziua. Sunt administrator la un SRL care are 3 asociati, dintre care unul sunt si eu(34%). Am inchis o unitate care nu mai functiona dar nu pot sa inchid ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren IOAN EUGEN IERCOSAN IOAN EUGEN IERCOSAN buna, va rog sa ma sprijiniti in gasirea unei solutii la problema pe care o am: - in 2004 , firma cumpara un teren extravilan(2 parcele separate) cu ... (vezi toată discuția)