avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acordul de asociere intr-o Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acordul de asociere intr-o Asociatie de Proprietari

De citeva zile sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa ma pun la punct cu legislatia in vigoare.
Doresc sa fiu un presedinte corect si imi propun sa pun in ordine actele oficiale ala asociatiei. Mentionez ca am gasit un mic haos in actele asociatiei (ultima adunare generala a fost in 2007), multe acte lipsind sau nefiind aduse la zi.

As dori citeva lamuriri despre Acordul de asociere al asociatiei si implicit despre numarul de membri ai asociatiei:

1. Pot fi membri ai Asociatiei doar proprietarii de apartamente asa cum sunt ei trecuti in actul de proprietate al apartamentului (adica daca apartamentul e doar pe numele sotului, doar sotul poate fi membru al asociatiei; daca e 50/50 intre cei doi soti atunci ma gindesc ca poate fi membru oricare dintre cei doi soti) ?

2. Proprietarii care nu au semnat Acordul de asociere nu sunt membri ai asociatiei? Cred ca raspunsul e da in aceasta privinta.

3. Ce se intimpla in cazul in care s-au schimbat proprietarii care au fost membri ai asociatiei? De exemplu:
- unii semnatari ai Acordului au decedat. Noii proprietari ( succesorii) nu au automat calitatea de membru pina nu se inscriu in asociatie. Corect ?
- unele apartamente au fost vandute de unii semnatari ai Acordului. Cumparatorii nu s-au inscris in Asociatie si eu cred ca nu au calitatea de membru. Corect ?

4. In legea 230/2007 scrie ca pt. a deveni membru trebuie doar o simpla cerere scrisa din partea proprietarului nemembru ( sa zicem un act aditional la Acordul de asociere). Aceasta cerere se ataseaza pur si simplu la Acordul de asociere? Trebuie vizata de presedintele Asociatiei?
Nu as vrea sa existe vicii de forma in ceea ce priveste inscrierea proprietarilor (care nu sunt inca membri) in Asociatie.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: petschovschi , utilizator 15:08, 18 Octombrie 2012
La o asociatie deja infiintata, in documentele de infiintare figureaza proprietarii \"fondatori\". In unele cazuri apartamentul are un singur proprietar pentru ca asa era scris in actul de proprietate sau doi (mai multi) coproprietari, idem, pentru ca asa era scris in actul de proprietate.

In timp proprietarii se schimba, unii vand, altii cumpara, unii decedeaza, altii le succed, unii isi doneaza proprietatea, altii primesc prin donatie proprietatea.
In aceste situatii, se intocmesc tabele anexa asemanatoare cu cele de la infiintare atasate la statut si la acordul de asociere.
In aceste tabele anexa vechiul proprietar este inscris cu nr.ap., nume-prenume, situatia (vandut, decedat, donat).
Imediat in randul urmator, la acelasi apartament, inscrieti noul proprietar (noii coproprietari) al/ai apartamentului, completand rubricile tabelelor ca la infiintare si....semnatura lor.
In felul acesta veti avea la zi completate documentele asociatiei.
Inscrierea in asociatie este un act unilateral in sensul vointei, motiv pentru care el, noul proprietar, va si semna statutul si acordul de asociere, cererea sa este atasata la dosarul asociatiei si presedintele sau alta persoana desemnata sa faca actualizari in dosarul asociatiei va face modificarile despre care v-am spus.
Nu trebuie acordul nimanui pentru inscrierea in asociatie, ci doar se ia act de aceasta solicitare si se fac actualizarile in documente.

Pentru o familie, chiar daca este un singur proprietar sau mai multi coproprietari, la AG conteaza un singur vot (coproprietarii au parti dintr-un vot). Presupunand ca exista un consens in familie, membri acelei familii vor fi reprezentati in AG de unul singur. Pot veni toti la AG, dar de votat voteaza unul singur pentru un vot al apartamentului respectiv.

Deci nu conteaza ca sotie este sau nu coproprietar, pentru ca numarul voturilor nu se considera dupa numarul membrilor (proprietari sau coproprietari), ci dupa numarul de apartamente.
Un apartament, un vot.

Se face distinctie (teoretica) intre proprietari, neproprietari, coproprietari, atunci cand se pune problema de a fi alesi in structura de conducere a asociatiei. In acest caz nu poate fi ales membru in comitetul executiv sau presedinte al asociatiei decat proprietarul sau coproprietarul unui apartament. Asta in teorie.
In practica, in multe asociatii, sunt alesi in conducere soti, sotii, copii, ai proprietarilor, chiar daca ei insisi nu sunt proprietari in acte, dar fac parte din familia proprietarului, locuiesc in apartamentul acestuia si....foarte important, ceilalti proprietari au incredere in acea persoana si o doresc aleasa. Important este sa nu existe contestari de substanta asupra persoanei cu pricina.
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
elga50, moderator
elga50 a scris:

Se face distinctie (teoretica) intre proprietari, neproprietari, coproprietari, atunci cand se pune problema de a fi alesi in structura de conducere a asociatiei. In acest caz nu poate fi ales membru in comitetul executiv sau presedinte al asociatiei decat proprietarul sau coproprietarul unui apartament. Asta in teorie.
In practica, in multe asociatii, sunt alesi in conducere soti, sotii, copii, ai proprietarilor, chiar daca ei insisi nu sunt proprietari in acte, dar fac parte din familia proprietarului, locuiesc in apartamentul acestuia si....foarte important, ceilalti proprietari au incredere in acea persoana si o doresc aleasa. Important este sa nu existe contestari de substanta asupra persoanei cu pricina.

Multumesc pt. raspunsuri tuturor. Din punctul meu de vedere lucrurile trebuie sa fie extrem de clare. Art. 4 din Normele metodologice de aplicare ale legii nr. 230/2007 spune: "Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere, potrivit art. 5, alin. (1) din Legea 230/2007. Tabelul nominal, anexă la acordul de asociere, va conţine, în mod obligatoriu, următoarele: numele şi prenumele proprietarului, adresa, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, indicarea titlului de proprietate, data exprimării voinţei de asociere şi semnătura."

Legea prevede destul de clar, zic eu, ca:
- poti fi membru al asociatiei doar daca esti proprietar si demonstrezi asta printr-un act de proprietate.
- se individualizeaza foarte bine membrul asociatiei (CNP). Daca membrul asociatiei decedeaza, sotul supravietuitor trebuie sa se inscrie in asociatie (bineinteles indicind din nou actul care il face proprietar)
- la adunarile generale proprietarul (membrul de drept al asociatiei) poate fi reprezentat de un membru al familiei (membrul familiei nu poate fi ales in structurile de conducere). Din ce stiu codul familiei defineste ca membri ai familiei: sotul, sotia si copiii minori.

La o eventuala contestare la judecatorie a unor decizii ale adunarii generale (de pilda lucrari de reparatii scumpe) sunt convins ca aceste "mici detalii" privind membri asociatiei vor fi avute in vedere...
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
petschovschi, utilizator
Atunci procedati cu principialitate! :)
elga50 a scris:

Atunci procedati cu principialitate! :)

Daca respecti exact legea nu ti se poate intimpla nimic rau (cel putin teoretic :) ).
Cred ca daca li se explica exact proprietarilor care sunt prevederile legii (le voi arata exact textul de lege), acestia se vor conforma si nu vor exista discutii sau contestatii ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietar tomasso tomasso Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)