elga50 a scris:
Se face distinctie (teoretica) intre proprietari, neproprietari, coproprietari, atunci cand se pune problema de a fi alesi in structura de conducere a asociatiei. In acest caz nu poate fi ales membru in comitetul executiv sau presedinte al asociatiei decat proprietarul sau coproprietarul unui apartament. Asta in teorie.
In practica, in multe asociatii, sunt alesi in conducere soti, sotii, copii, ai proprietarilor, chiar daca ei insisi nu sunt proprietari in acte, dar fac parte din familia proprietarului, locuiesc in apartamentul acestuia si....foarte important, ceilalti proprietari au incredere in acea persoana si o doresc aleasa. Important este sa nu existe contestari de substanta asupra persoanei cu pricina.
Multumesc pt. raspunsuri tuturor. Din punctul meu de vedere lucrurile trebuie sa fie extrem de clare. Art. 4 din Normele metodologice de aplicare ale legii nr. 230/2007 spune: "Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere, potrivit art. 5, alin. (1) din Legea 230/2007. Tabelul nominal, anexă la acordul de asociere, va conţine, în mod obligatoriu, următoarele: numele şi prenumele proprietarului, adresa, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate,
indicarea titlului de proprietate, data exprimării voinţei de asociere şi semnătura."
Legea prevede destul de clar, zic eu, ca:
- poti fi membru al asociatiei doar daca esti proprietar si demonstrezi asta printr-un act de proprietate.
- se individualizeaza foarte bine membrul asociatiei (CNP). Daca membrul asociatiei decedeaza, sotul supravietuitor trebuie sa se inscrie in asociatie (bineinteles indicind din nou actul care il face proprietar)
- la adunarile generale proprietarul (membrul de drept al asociatiei) poate fi reprezentat de un membru al familiei (membrul familiei nu poate fi ales in structurile de conducere). Din ce stiu codul familiei defineste ca membri ai familiei: sotul, sotia si copiii minori.
La o eventuala contestare la judecatorie a unor decizii ale adunarii generale (de pilda lucrari de reparatii scumpe) sunt convins ca aceste "mici detalii" privind membri asociatiei vor fi avute in vedere...