avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pierdere de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pierdere de apa

am urmatoarea intrebare ...daca un propietar din cadrul unei as de prop refuza sa plateasca suma de 3 ron ,suma ce reprezinta pierderea de apa pe parte comuna , ce trebuie sa fac ,Pina in prezent o consider restanta si aplic si penalizarea ,dar in viitor nu stiu ce sa fac...au trecut 3 luni de cind nu achita si nu stiu ce sa fac ...nu e asa de simplu sa merg in instanta ........
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:17, 17 Octombrie 2012
Din pacate si eu ca proprietar ma confrunt cu aceeasi problema: pierderile. Va pun o intrebare :
Nu exista apa in subsol iar costul apei este cunoscut! Deci cum este posibil ca sa platesc cam 1.5 MC apa rece si apa calda pierderi? I-am facut scris administratorului dar nu mi-a raspuns. Sa merg la primarie sau la politie?
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
George Moraru, Consultant fiscal
la primarie sau la politie merge ti degeaba...........e norrmal sa fie pierderi de apa si fara apa la subsol ,apanova citeste contorul de bransament sa zicem pe 9 daca prop nu citesc in acelasi timp ...de aici pierderile de apa ...stiti citi m de apa se folosesc pe zi intr o scara ...va spun eu-30 ...factura trebuie acoperita si e normal sa acoperim costul ...apanova mi a spus sa nu ma preocupe circotasi ...daca nu le convine sa si fac bransament individual
Ce este asa greu de inteles de unde sunt pierderile de apa?
Citirea apometrelor din condominiu nu se face in acelasi timp, furnizorul de apa nu citeste apometrul in aceeasi zi cu cei din condominiu (de exemplu la noi citirea se face intre 1-5 ale lunii, iar furnizorul citeste pe 11).
Apometrul furnizorului de apa inregistreaza fiecare picatura de apa, pe cand cele din apartamente nu inregistraza daca curge un firicel la bazinul de la WC (si sunt destule in fiecare condominiu).
Daca sunt cateva vase de wc defecte, cateva garnituri neschimbate care pierd apa, cativa vecini "binevoitori" care strang apa in cada "picatura cu picatura", acolo sunt "pierderile".
Incercati si dati drumul incet la un robinet, o sa fiti surprins cat de tarziu incepe sa inregistreze apometrul!!
Astept raspuns dupa experiment! :D
Pierderile de apa au multe cauze dar nici intr-un caz citirea indexului in zile diferite de catre furnizor si proprietarii apartamentelor.
De ce? Daca in data de 25 octombrie citeste furnizorul, el face diferenta cu indexul citit in 24 septembrie. Iar in 26 noiembrie citeste si face diferenta cu indexul citit in 25 octombrie.
Apometrele individuale se citesc intre 20 si 30 octombrie, de exemplu. Pai unele sunt inainte si altele dupa citirea facuta de furnizor si se compenseaza o parte din eroare. Luna urmatoare aceiasi proprieatri citesc intre 20 si 30 noiembrie si situatia este aceeasi.
Daca luam in calcul numai diferentele de citire, acestea pot fi intr-o luna in plus si in urmatoarea in minus si iar se compenseaza in timp pe intregul bransament.

Asadar cauzele pierderilor sunt altele, asa cum s-a aratat de zeci de ori pe acest forum: instalatii defecte in apartamente, instalatii defecte in subsol sau oriunde pe partea comuna, sustrageri de apa, avarii...
Verificati cat mai des subsolul si remediati cat mai repede fiecare defectiune ce apare.
Verificati cat mai des indexul apometrelor din fiecare apartament (lunar daca se poate) si cu aceasta ocazie sigilati apometrele, constatati daca sunt scurgeri, pierderi, defectiuni la robineti, wc... Eliminati trepatat fiecare sursa de pierdere si, va garantez ca nu o sa mai aveti pierderi sau acestea vor fi foarte rare si doar atunci cand se produce o avarie.
Daca instalatia comun si coloanele sunt noi, nu o sa aveti pierderi mult timp.
Explicatia dvs. este logica si bine documentata si nu pot sa fac decat sa va multumesc. Dar eu fiind un carcotas (cum spunea doamna de mai sus) tot nu inteleg de ce cu coloane noi, instalatie noua (inlocuite anul trecut) , subsol uscat tot trebuie sa platesc minim 1,5 MC lunar pierderi. Atentie 1.5 MC apa rece si 1.5 MC apa calda! Cat Dzeu sa se fure la un bloc cu 40 de apartamente ca doar nu toti or fura si daca ar fi instalatia individuala avariata s-ar auzi niste strigate!
Oricum sa pui penalizari la o ipotetica pierdere nu este corect si nici legal.

Alte discuții în legătură

Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa LucianSandu LucianSandu Buna ziua Daca ma puteti lamuri cu o problema... Asociatia de proprietari are pierderi la apa si aceste pierderi se pun la plata pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa FURDI74 FURDI74 BUNA tuturor....locuiesc in orasul CARANSEBES si as dori sa pun o intrebare....vi se pare normal ca la un consum de apa rece contorizat cu apometre [ 8m cubi] ... (vezi toată discuția)