avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impunere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impunere

Am un PFA cu activitate foto - video iar impunerea mi a fost facuta la norma de venit.
Activitatea pe care o desfasor este de dor 6 luni pe an iar decizia de impunere este pe intreg anul.
Care este cadrul legal pentru a fi impus doar pe perioada activitatii respectiv 6 luni.?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 16:31, 17 Octombrie 2012
Norme la art 49
44. Venitul net din activităţi independente, determinat pe bază de norme anuale de venit, se reduce proporţional cu:
- perioada de la începutul anului şi până la momentul autorizării din anul începerii activităţii;
- perioada rămasă până la sfârşitul anului fiscal, în situaţia încetării activităţii, la cererea contribuabilului.
45. Pentru întreruperile temporare de activitate în cursul anului, datorate unor accidente, spitalizării şi altor cauze obiective, inclusiv cele de forţă majoră, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc proporţional cu perioada nelucrată, la cererea contribuabililor. În situaţia încetării activităţii în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, persoanele fizice autorizate şi asociaţiile fără personalitate juridică sunt obligate să depună autorizaţia de funcţionare şi să înştiinţeze în scris, în termen de 5 zile, organele fiscale în a căror rază teritorială aceştia îşi desfăşoară activitatea. În acest sens se va anexa, în copie, dovada din care să rezulte depunerea autorizaţiei.
46. Pentru contribuabilii impuşi pe bază de norme de venit, care îşi exercită activitatea o parte din an, în situaţiile prevăzute la pct. 44 şi 45, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determină prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulţeşte cu numărul zilelor de activitate.
În acest scop organul fiscal întocmeşte o notă de constatare care va cuprinde date şi informaţii privind:
- situaţia care a generat corectarea normei de venit, cum ar fi: începutul/sfârşitul activităţii, întreruperea temporară, conform pct. 45, şi altele asemenea;
- perioada în care nu s-a desfăşurat activitate;
- documentele justificative depuse de contribuabil;
- recalcularea normei, conform prezentului punct.

Numai in cazurile de mai sus norma de venit anuala se recalculeaza in functie de perioada lucrata intr-un an. Verificati daca va incadrati in conditiile de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa tvr tvr Am un PFA si am fost inregistrat la norma de venit. Activitatea pe care o desfasor este sezoniera. Cum a si putea reduce sumele pe care le am de plata ... (vezi toată discuția)
Trecerea la impozitare cu norma fixa de venit Hetzer Hetzer In ce conditii legale se poate trece un PFA de la impozitarea pe contabilitate in sistem real la impozitarea pe norma fixa de venit? Se pare ca angajatii de ... (vezi toată discuția)
Suspendare pfa cu taxare la norma. este posibil? ioni69 ioni69 Buna ziua, Sunt inregistrat de ceva timp ca si PFA cu norma. Din cauze obiective as fi dorit sa suspend activitatea pentru o perioada de un an. Insa am ... (vezi toată discuția)