avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Provocarea si eroare de fapt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Provocarea si eroare de fapt

Speta:

Un tip o hartuieste pe o fata, dupa voce tipa il confunda cu un coleg de clasa. Prietenul fetei il loveste pe acel baiat, si primeste celebrul 73 lit B pe baza SMS-urilor si a conversatiile telefonice inregistrare, in care "provocatorul" efectiv o ameninta pe fata respectiva si pe prietenul ei si este scos de sub urmarire penala.

Intrebare: Daca baiatul dovedeste ca nu el a fost factorul provocator, iar agresorul s-a aflat sub imperiul unei puternice tulburari emotive din cauza unei teribile erori atunci se mai pastreaza acel 73 lit. B?
poate cere redeschiere?

Precizez ca eu sunt baiatul care l-a lovit pe colegul prietenei mele, mai ales ca acesta este un tip "mai ciudat" iar cand ne-a vazut a strigat "ce p. mea faceti porumbeilor?!" m-am dus la el si mi-a zis "hai zburati, porumbeilor" am crezut ca el este idiotul care trimitea mesaje...
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
castordo, utilizator
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 13:32, 18 Octombrie 2012
Nu inteleg de ce s-a retinut circumstanta atenuanta a provocarii.Este o greseala.
Riposta la actiunea provocatoare a victimei trebuie să fie indreptată împotriva acesteia, iar nu împotriva altei persoane. Daca infractorul nu a avut certitudinea că victima este autorul actului provocator şi a săvârşit fapta împotriva unei alte persoane, el nu beneficiaza de circumstanta atenuantă a provocarii.

Chiar si fara inregistrari,el va arata prin martori ca la data apelurilor se afla in Budapesta...a fost sunata prietena dvs. cu numar de Ungaria?Nu prea cred...oricum aceste aspecte chiar nu conteaza,deoarece,asa cum am explicat,simpla banuiala ca acea persoana este responsabila de provocare nu poate sa duca la beneficiul circumstantei atenuante...
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
ContSters258804, utilizator
Cred ca baitul a vrut sa zicaca in prima faza autoritatile l-au crezut pe cuvantul, ca victima e cel care le creea probleme, iar prin limbajul si comportamentul lui cand i-a intalnit a aprins scanteia din butoiul cu benzina :)

Insa acuma, batutul vrea sa ceara redeschiderea UP, pe motiv ca nu el a trimis mesajele. Nu stiu daca o va primi, putea sa lasa telefonul la un prieten, daca e smecher se scoate vinovatul.
normal ca nu se va retine 73b, si asa mi se pare o tampenie ca s-a retinut. Presupun ca ati primit o NUP sau SUP; aceasta nu are autoritate de lucru judecat, deci se poate redeschide dosarul penal si sa se inlature 73b fara nicio problema. Totusi, asta nu inseamna ca nu se pot retine alte circumstante atenuante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circumstanta atenuanta - 73. lit b saaaaaaaaapoiii saaaaaaaaapoiii Am o prietena. Un baiat ii batea apropuri sa ma paraseasca, sa fie cu el... ii facea avansuri sexuale... l-am batut pe acel baiat... pot primi sau nu ... (vezi toată discuția)
Provocarea kisso kisso Pentru a se putea retine starea de provocare, ea trebuie sa fie facuta in mod constient de catre victima, sau se accepta si o provocare inconstienta. ... (vezi toată discuția)
Penal - retinere circumsntanta atenuanta 73 lit b. xuser xuser Pe scurt: In cazul in care am conversat cu o domnsioara pe internet, iar prietenul domnisoarei profitand de faptulul ca avea acces la adresa de Yahoo ... (vezi toată discuția)