Buna ziua,
Sunt absolvent de Stiinte juridice. Nu profesez in domeniu. Ma intereseaza cum as putea sa devin mediator, am auzit ca ar fi obligatoriu de la anul. Cu pregatirea mea pot sa devin , si care ar fi conditiile sa devin mediator? Multumesc pentru intelegere.
[Editat - va rog nu mai scrieti cu majuscule, Regulamentul forumului nu permite asta, multumesc]
Daca prin rentabila intelegeti ca veniturile sunt considerabile, atunci nu imbratisati aceasta profesie. Depinde de fiecare mediator cum intelege sa se promoveze si de ce clientela are.
Cunosc mediatori care nici dupa 2 ani de la autorizare nu au acoperit costurile cu formarea si altii care traiesc din mediere.
In plus trebuie sa stiti ca in fiecare an trebuie sa cumulati 20 de puncte profesionale, ceea ce inseamna alta investitie (aprox. 100 euro.an), intrucat cursurile de formare nu sunt gratuite ca la avocati.
Prin rentabil inteleg exact ceea ce inseamna rentabil nu considerabil, adica veniturile sa poata acoperi costurile anuale cu logistica, intretinerea cabinetului, chirie, birotica, sa asigure un salariu de 1500 ron lunar. Mediatorul trebuie sa-si gaseasca el clienti sau este ales de pe o lista precum expertii?
Ca in orice profesie/activitate vor fi persoane care castiga bine,persoane care castiga decent si foarte multi mediatori care este posibil sa nu recupereze banii investiti pt cursuri si autorizare. multi au fost cuprinsi de acest miraj al realizarii de venituri din mediere dar din punctul meu de vedere este greu de crezut ca se poate trai decent doar din veniturile realizate ca mediator,eventual se pot completa veniturile cu cele dobandite in alte activitati.
Este recomandat ca la inceput de drum sa va "asociati" cu alti 2-3 mediatori si sa suportati impreuna cheltuielile aferente unui birou (chirie, utilizabile, intretinere, etc), intrucat chiar daca ajungeti la un venit de 1500 pe luna, nu puteti acoperi singur costurile cu sediul.
Mediatori sunt deja multi, dar putini cu vocatie pentru aceasta meserie.
Desi se sustine ca mediatorul ar trebui sa aiba studii juridice ca sa poata face mediere, eu sincer va spun ca mai curand trebuie sa fiti un bun cunoscator al psihologiei umane, empatic si nu in ultimul rand sa aveti abilitati de comunicare la un nivel peste medie.
Justitiabilii vin la dvs. ca sa ii impacati si nu ca sa le dati sfaturi juridice (medierea in Romania este facilitativa si nu evaluativa ca sa puteti da sfaturi), asa ca trebuie sa le castigati increderea de cum intra pe usa biroului, prin diplomatie, mesaje non-verbale pozitive , echidistanta fata de partile implicate in conflict si mult, mult tact.
As mai avea o nelamurire,
justitiabilii vin la mediator trimisi de instanta? Ei cauta un mediator sau mediatorul trebuie sa caute clienti sau ambele ?
Daca ma asociez cu alti 2-3 mediatori, cand intra pe usa justitiabilul... care din mediatori e ma iute il are de client?