avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Art 8 CEDO verso art 6 paragraf 1 CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Art 8 CEDO verso art 6 paragraf 1 CEDO

Buna seara,

Stimati forumisti, va supun debaterii pe acest forum dreptul persoanei la legaturi personale cu minorul impotriva dreptului la aparare prin citare.
In speta, este vorba despre dreptul la exercitarea legaturilor personale cu minorul verso dreptul la dreptul la aparare.
Asadar, avem ca si caz ipoteza in care exista doua procese deschise anterior ( un divort si o ordonanta presedintiala cu citarea partilor pentru stabilirea domiciliului minorului la unul dintre parinti-reclamantul) si o ordonanta presedintiala fara citarea partilor in care parintele care nu isi poate vedea copilul incearca sa obtina dreptul la vizita prin exercitarea dreptului la legaturi personale cu minorul prin care tinde sa obtina dreptul la vizita ( la legaturi personale cu minorul).

Avem ca si ipoteza dreptul care este garantat de CEDO in art 8 referitor la viata privata, la viata intima si viata de familie si dreptul oricarei persoane la un proces echitabil referitor la dreptul la aparare.
Mai avem si dreptul la un proces echitabil dar desfasurat intr-un termen rezonabil, drept sau drepturi prevazute in cadrul aceluiasi articol 6 paragraful 1 din CEDO.

Se ridica o intrebare legitima.
Art 8 din CEDO poate fi ierarhic superior art 6 parag. 1 din CEDO referitor la dreptul personaei la un proces echitabil sub aspectul dreptului la aparare in conditiile in care art 6 din CEDO prevede si recunoaste si dreptul oricarei persoane la un proces desfasurat intr-un termen rezonabil cu corespondenta directa la art 8 din CEDO?

Corespondenta referitoare la textul de lege vizeaza tocmai dreptul de a se decide fara citare pentru a nu se incalca dreptul la un proces derulat intr-un termen rezonabil.
Adica art 8 din CEDO incalca sau nu ar 6 paragraful 1 din CEDO daca ne raportam la ierarhia drepturilor garantate de Conventie?

Va multumesc,
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
cedo_2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 02:37, 22 Octombrie 2012
Intrebarea e teoretica sau practica? Practica e ca CEDO intervine dupa epuizarea tuturor remediilor juridice nationale (si aici intrebarea se pune: din care tara? la ce-i foloseste sa fie condamnata Romania daca minorul are domiciliul in Franta?). Din punct de vedere teoretic poate da nastere la discutii in contradictoriu (poate aici conteaza si ordinea articolelor respective: 1 ar fi primul ca importanta, 2 al doilea, 3 al treilea, ...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo - iincalcarea dreptului la proprietate, drepturi salariale aidu aidu Este valid urmatorul rationament, pe care il includ in plangerea la CEDO? Mi-au fost incalcate atat dreptul la un proces echitabil si dreptul la viata ... (vezi toată discuția)
Speta: proces tergiversat,dar totusi castigat... andrei_pap87 andrei_pap87 in speta: Consiliul local,prin intermediul agentului constatator emite un act administrativ...pe langa ca acel act este emis cu incalcarea prevederilor ... (vezi toată discuția)
Hotarare data pe calea ordonantei presedintiale data de statul roman si hotarare de inapoiere a copilului dintr-un stat al ue CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Situatia se prezinta in felul urmator: O instanta din UE a pronunat o hotarare de inapoiere a minorului in Romania in baza Conventiei de la Haga. Dupa ... (vezi toată discuția)