Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului.Vezi agenda evenimentului și participă →
Am o 'mica problema'. In urma cu 10 ani am cumparat o garsoniera de la matusa mea cu clauza de uzufruct. Acum doresc sa o vand.
Momentan matusa mea e de acord sa vand garsoniera, dar ca sa fiu sincer, imi este teama sa nu se razgandeasca (pana gasesc un cumparator). Ce pot face eu in acest moment (daca se poate face ceva) pentru a nu mai fi nevoie sa zicem peste 3-4 saptamani, cand intentionez sa o vand, de semnatura matusii mele.
problema dvs. este mai mare decat va imaginati, in contextul in care sunteti de profesie jurist...
NU AVETI NEVOIE DE ACORDUL BUNICII LA INSTRAINAREA GARSONIEREI - din ceea ce spuneti reiese ca aveti nuda proprietate, iar bunica a pastrat posesia si folosinta, adica ius utendi si ius fruendi, doua din atributele dreptului de proprietate care insa nu ii confera privilegiul de VETO la o eventuala tranzactie asupra lui ius abutendi...
asadar veti putea instraina garsoniera in orice moment, iar cumparatorul va fi tinut sa respecte uzufructul instituit, deoarece acest dezmembramant al proprietatii, ca si principalul, are caracter real, fiind un drept opozabil "erga omnes", ceea ce in termeni de specialitate se traduce ca are un subiect activ determinat si o multime de subiecte pasive nedeterminate care sunt obligate a nu tulbura / evictiona subiectul activ; uzufructul insa are si caracter intuituu personae, si pe cale de consecinta nu poate fi lasat mostenire, asadar cumparatorul dvs. va fi incheat un contract cu caracter oarecum aleatoriu, in sensul ca se va asana proprietatea (in sensul recapatarii in patrimoniu si a celorlalte doua atribute sus-mentionate) la data decesului bunicii...
pentru asistenta suplimentara, va rog sa vizitati www.avocatar.ro, aici fiind maestrul care mi'a deschis ochii pe materia drepturilor reale.
fortuna vis,
maximilian
Uzufruct viager
marcelini
Uzufructul poate instraina(vinde sau dona) o proprietate pe care a facut-o impreuna cu familia?Daca da,in ce conditii?Ce acte sunt necesare pentru a preveni ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie
sorin1977
am o cunostinta care a cumparat un apartament si a lasat dreptul de uzufruct viager altei presoane .
persoana care detinea uzufructul viager a decedat si a ... (vezi toată discuția)