avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune ???/
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune ???/

Buna ziua,
in urma unei hotarari definitive si irevocabile am dobandit de parintii mei o casa si un tern de 420 mp acum 6 ani.Nefiind in tara sa ma ocup de problema cadastrului i-am o imputernicire tatalui meu si s-a ocupat de aceasta problema. A fost intabulata casa si terenul in suprfata de 428mp. Toate bune pina aici. Acum dupa 6 ani aflu ca de fapt este mai mult teren cu 45 mp. suprafata care acum este a domeniului public in acte.Mentionez ca aceasta suprafata o detinem din 1972 cind tatal meu a cumparat terenul si in acte au trecut mai putin teren.
Ce se poate face?
Putem formula actiune pentru uzucapiune????/
Cel mai recent răspuns: Valentin Iftimiu , Consilier juridic 11:36, 30 Octombrie 2012
Daca este domeniu public, nu se aplica uzucapiunea nici alta actiune pentru obtinerea dreptului de proprietate de catre particulari. Bunurile care fac parte din domeniul public nu se pot instraina, nu pot fi uzucapate.
Este domeniu public privat.
Stimat forumist,

Dacă este domeniul privat al Statului, poate fi uzucapat.

Cu stimă.
părerea mea este că trebuie săpat puţin şi văzut în ce bază a fost înscris terenul în lista bunurilor care alcătuiesc domeniul public al uat.

Conform pct III din anexa la legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică
III. Domeniul public local al comunelor, oraselor si municipiilor este alcatuit din urmatoarele bunuri*):
1. drumurile comunale, vicinale si strazile;
2. pietele publice, comerciale, targurile, oboarele si parcurile publice, precum si zonele de agrement;
3. lacurile si plajele care nu sunt declarate de interes public national sau judetean;
4. retelele de alimentare cu apa, canalizare, termoficare, statiile de tratare si epurare a apelor uzate, cu instalatiile, constructiile si terenurile aferente;
5. terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea consiliul local si primaria, precum si institutiile publice de interes local, cum sunt: teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile si altele asemenea;
6. locuintele sociale;
7. statuile si monumentele, daca nu au fost declarate de interes public national;
8. bogatiile de orice natura ale subsolului, in stare de zacamant, daca nu au fost declarate de interes public national;
9. terenurile cu destinatie forestiera, daca nu fac parte din domeniul privat al statului si daca nu sunt proprietatea persoanelor fizice ori a persoanelor juridice de drept privat;
10. cimitirele orasenesti si comunale

Aşa că vă sfătuiesc să vedeţi dacă terenul dumneavoastră se încadrează aici, dacă nu trebuie să cereţi explicaţii la primărie, în ce bază a fost înscris pe lista bunurilor care alcătuiesc domeniul public.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delimitare domeniu public sau privat? celentana26 celentana26 Buna! Am rugamintea de a ma lumina si pe mine cineva care sunt criteriile prin care bunurile de utilitate publica sunt din domeniul public sau privat? Care ... (vezi toată discuția)
Prescriptie achizitiva pentru terenuri aflate in proprietatea statului vivbog vivbog Parintii mei au mostenit un o proprietate cu o suprafata de 3000m2. Bunicii au primit un teren de la Consiliul Popular, in anul 1959, cu o suprafata de 1000m2, ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune... de la sine mb3_48900 mb3_48900 Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Bunica mea a detinut, cu acte, o proprietate mai bine de 30 de ani, in judetul Valcea. Inca de la inceput, si-a intins ... (vezi toată discuția)