avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

un elev care termina 10 clase are drept de somaj
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:52, 23 Octombrie 2012
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învãţãmânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

2. O persoana care a absolvit 10 clase nu face parte din absolventii niciuneia din institutiile de invatamant amintite mai sus.
dar ea a absovit 10 clase la un liceu cu o diploma de calificare indar nua mai continuat din motive personale.va multumesc mult
1. Atunci mergeti direct la Agentia de Somaj sa intrebati deoarece aceasta situatie nu este prevazuta in Legea 76/2002 si nici in Normele de aplicare a ei.

2. S-ar putea sa aveti dreptate daca are o diploma de calificare in urma absolvirii celor 10 clase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa diploma ella85 ella85 Am absolvit facultatea de arhitectura (6 ani - licenta si master integrat) in iunie 2010, dar am dat diploma in martie 2011. Pot beneficia de somaj avand in ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj absolventi tstefana tstefana Pentru a obține ajutor de somaj, absolvenții fără un loc de muncă trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din ... (vezi toată discuția)
Somaj licentiat divele divele avem urmatoarea situatie: -un tanar a terminat liceul in 2007 -a urmat facultatea 2007-2011, a absolvit in 2011, fara licenta -2007-2011 .10.01 - a lucrat ... (vezi toată discuția)