In asociatia mea de proprietari, o parte dintre proprietari vor sa reabiliteze, prin polistirenizare blocul, iar o alta parte nu vor. Cei care vor polistirenizare sunt in majoritate. Cei care nu vor polistirenizare invoca motive legate de eventuala deteriorare a confortului prin lipsa de ventilatie, igrasie, precum si shimbarea infatisarii blocului. Intrebare: adunarea generala poate decide prin majoritate ?
Cum ar putea sa produca daune? Probabil ca va referiti la daune care ar putea fi cauzate de igrasie,etc.
Asociatia are obligatia de a se asigura ca lucrarea se face bine, ca de-aia sunteti pusi acolo. In rest,consider ca posibile daune ar cadea in sarcina primariei, aceasta fiind mandatata de asociatie să se ocupe de izolare
Problema este complicata, am vazut in presa/pe net ca exista opinii "contra" exprimate chiar de presedintele si de vicepresedintele Ordinului arhitectilor ! Nu exista, dupa cat m-am documentat, studii, date, informatii certe privind aceasta solutie de "polistirenizare". Pare mai mult un experiment sau o afacere, deci este justificat, pentru mine, ca presedinte de asociatie, sa iau toate masurile de siguranta, pentru binele proprietarilor pe care-i reprezint.
Chestiunea este complicata de "gratuitate", care face ca decizia sa fie superficiala, bazata exclusiv pe argumentul "domne, e gratis!". Bun, gratis, dar daca se va dovedi gresita, pagubitoare chiar, atunci cine va purta raspunderea!?
Chiar daca lucrarea se face bine, igrasia tot se va instala in timp, din cauza faptului ca peretele nu mai poate respira. Solutia ar fi ca vara-iarna sa tii tot timpul ceva deschis si daca vara e mai mult decat indicat, iarna pierd mai multa caldura cu aerisirea pe care trebuie sa o fac in exces.
Apoi toate blocurile din beton din epoca comunista au fost prevazute din constructie cu pereti dubli la exterior cu perna de aer intre.
Nu mai zic ca pe fiecare placa de polistiren se dau cel putin 3-5 gauri cu rotopercutorul care practic zdrobeste si omoara rezistenta tocmai a peretelui exterior, cei mai grosi pereti ai blocului si de mare rezistenta. Practic se formeaza o plasa fina de crapaturi ca panza de paianjen si pentru ce?
Sa mai povestesc si despre faptul ca daca la parter sau la etajele inferioare ia foc un apartament arde tot blocul pana sus, cel putin pe fatade unde se afla polistirenul, se duc naibii si termopane, tot?
Dupa umila mea parere este o afacere de mare anvergura pentru unii cu minime beneficii pentru altii, daca nu cumva cu multe necazuri pentru noi. Dar asa cum e facut omul, fara sa cerceteze, fara sa se documenteze temeinic si evident sa mai si inteleaga ceea ce citeste, ne repezim sa inghitim ceea ce ne vand altii in beneficiul lor!
@Cofnibuc :
Pai din moment ce asa ati pus dvs problema, v-am raspuns in consecinta....
Asigurati-va ca obtineti un certificat de garantie din partea executantului sau mai bine, inainte de executarea lucrarii, intrebati la primarie despre aspectul garantiei : cine e responsabil, conditiile de garantie, etc......
Deci, problema are rezolvare in alta parte, nici intr-un caz la cei care voteaza......