avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Evaziune fiscala - Legea 241/2005 - concurs art. 9 lit ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Evaziune fiscala - Legea 241/2005 - concurs art. 9 lit a, b si c

Se poate retine conurs intre formele de evaziune fiscala prevazute de art. 9 alin. 1 lit. a, b si c din Legea 241/2005?

Art. 9. - (1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală (...):
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;

Spre exemplu, acem speta:
La data de ..., Direcţia Naţională Anticorupţie, a dispus începerea urmăririi penale împotriva învinuiţilor A, B şi C pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat [art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003] şi evaziune fiscală [art. 9 lit. a, b şi c din Legea nr. 241/2005], reţinându-se în esenţă că aceştia, în calitate de administratori de drept şi de fapt – inculpaţii A şi B – ai unor societăţi comerciale, antrepozite fiscale, au înregistrat în mod fictiv în contabilitate facturi provenite de la societăţile comerciale administrate în fapt de către inculpatul C, facturi care atestau exportul unor produse accizabile, care în fapt au fost ulterior comercializate prin intermediul societăţilor fantomă controlate de C pe piaţa internă. În acest fel, aceştia au evitat plata taxei pe valoarea adăugată precum şi a accizelor datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu în valoare de peste 1 milion de euro.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 20:39, 24 Octombrie 2012
Conform art. 33 lit. a Cod penal exista concurs de infractiuni cand doua sau mai multe infractiuni au fost savarsite de aceeasi persoana, inainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele. Exista concurs de infractiuni si daca o infractiune a fost comisa pentru ascunderea ori savarsirea alteia.
In cazul expus de dumneavoastra daca s-a ascuns sursa impozabila, daca s-a omis inregistrarea in operatiunilor comerciale in evidentele contabile sau s-a evidentiat in mod ireal operatiuni, este concurs de infractiuni in sensul art. 33 lit. a Cod penal.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedeclararea facturilor... andree2014 andree2014 Buna ziua...sper ca ma poate ajuta cineva cu o intrebare!!!Firma unde lucrez nu a inregistrat toate facturile emise de catre furnizori,acest fapt constituie ... (vezi toată discuția)
Citatie suspect evaziune fiscala JustinV JustinV Buna seara, Am primit un A4 in posta intitulat Citatie privind Dosar Evaziune Fiscala. Urmeaza sa ma prezint in 2 zile la Serviciul de Investigare ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala? dragonel dragonel O societate privata de instalatii, efectueaza o lucrare fara a incheia un contract de lucrari si fara a elibera chitanta corespunzatoare sumei primite, ... (vezi toată discuția)