Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care face control financiar preventiv propriu la o institutie publica, are dreptul legal de a fi membru in comisia de inventariere a respectivei institutii publice? Exista un text legal in acest sens?Va multumesc.
Răspunderea pentru efectuarea corectă și în temeiul legii a inventarierii este a conducerii instituției publice și mai concret asupra celor ce procedează la valorificarea inventarierii și consemnarea acestei în Registrul inventar. Confruntarea situației faptice din teren se confruntă cu situația scriptică existentă în evidența contabilă a instituției și se procedează la stabilirea DIFERENȚELOR ÎNTRE EVIDENȚA FAPTICÃ CONSTATATÃ LA INVENTARIERE ȘI EVIDENȚA CONTABILÃ, urmând a se lua măsurile ce se impun pentru punerea de acord a celor 2 situații care să conducă la păstrarea integrității patrimoniale.
Si ,,punerea asta de acord,, se refera probabil la pv de casatie. Stiti cumva cat are termen de valabilitate mobilierul? Sau calculatorul/leptopul/televizorul,scaunul?Ori sculele de lucru ale muncitorilor? Nu stiu cum se procedeaza cu toate acestea. Exista un model de PV de casatie?Si daca dau la casatie calculatorul, ori TV, masina institutiei nu trebuie sa am acte doveditoare? Le arunc pur si simplu la gunoi si intocmesc un PV cu martori, cum sa fac?
Punerea de acord, respectiv valorificarea operatiunii de inventarire presupune inregistrarea diferentelor constatate ca urmare a confruntarii evidentei contabile cu evidenta din listele de inventariere intocmite ca urmare a costatarii faptice din teren, inventariere, Diferentele constatate pot sa fie de plusuri sau minusuri.Aceste diferente se analizeaza de conducerea entitatii si se fac inregistrarile corespunzatoare in evidenta contabila, atribut expres al compartimentului contabil.
Comisia de inventariere poate constata si deprecieri ale activelor, pentru care poate propune declasarea sau casarea acestora. Procesele verbale de declasare si casare este o etapa ulterioara inventarierii, de fapt pentru activele constatate a fi deteriorate, uzate fizic sau moral se intocmesc liste de inventariere separte, care urmeaza a fi analizate si aprobate pentru procesul ulterior de declasare sau casare.
D.na Silvia, ma scuzati ca revin, dar am o neclaritate, si anume: Comisia de inventariere ar trebui practic sa constate doar fapticul? Adica trebuie sa mearga din birou in birou si sa scrie ce au gasit la fata locului? Confruntarea cu evidentele contabile revine de fapt biroului de contabilitate? Totodata , comisia face observatii cu privire la faptul ca un bun sau altul este deteriorat si ar indeplinii conditiile de casare, ca un fel de observatii?Valorile bunurilor cine ar trebui sa le inscrie in fise? Procesele de casare cine le intocmeste, comisia sau contabilitatea? Va rog sa-mi spuneti in care articole din lege sunt facute aceste precizari?