avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare tva

Cum se face ajustarea tva la un bun achizitionat printr-un contract de leasing financiar si care se afla in derulare in momentul iesirii din tva.
Cel mai recent răspuns: sain , utilizator 13:07, 27 Octombrie 2012
pct. 61, alin. 9 din norme
În cazul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea locatarului/utilizatorului din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special de scutire pentru întreprinderile mici, acesta are obligaţia, până cel târziu pe data de 25 a lunii următoare celei în care a intervenit transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, să ajusteze:
a) taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, inclusiv taxa plătită sau datorată înainte de data transferului dreptului de proprietate, potrivit prevederilor art. 149 din Codul fiscal şi pct. 54;
b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, constatate pe bază de inventariere, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, corespunzător valorii rămase neamortizate la momentul transferului dreptului de proprietate, conform art. 128 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.

nu aveti obligatia ajustarii la momentul trecerii la regimul special de scutire.
pentru TVA aferenta ratelor dupa aplicarea regimului special nu mai aveti drept de deducere.
la sfarsitul perioadei de leasing, in momentul transferului dreptului de proprietate se va efectua ajustarea conform prevederilor legale susmentionate si se va recalcula valoarea fiscala a bunului care sta la baza amortizarii fiscale, pentru ca la semnarea contractului de leasing valoarea fiscala a fost stabilita prin excluderea taxei.

mult succes!
Multumesc mult pentru raspuns.Sa va dea D-zeu sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare t.v.a. leasing financiar dupa scoaterea utilizatorului din evidenta platitorilor de t.v.a. LauraB77 LauraB77 In 09.2010 am incheiat un contract de leasing financiar pentru achizitionarea unui autoturism. Durata leasingului este de 5 ani, respectiv pana in 09.2015. ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva auto leasing georgianabr georgianabr Buna seara, ma poate ajuta cineva cu privire la ajustarea TVA? Societatea platitoare de tva , in anul 2011 a obtinut o cifra de afaceri sub plafonul de 35000 ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva animis animis Buna seara, anul trecut am achizitionat un utilaj din Ungaria a carui valoare era 20.000 euro. In acest sens firma fiind neplatitoare de TVA in tara s-a ... (vezi toată discuția)