avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inspectie fiscala cu finalizare prin decizia de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inspectie fiscala cu finalizare prin decizia de sechestrare a bunurilor

Buna ziua.In ultimele 5 saptamani inspectorii fiscali au demarat activitatea de inspectia la intreprinderea familiara a unchiului meu.In urma cu 6 ani acesta a declarat eronat cum ca ar fi avut venituri de 390.000 Ron(trei miliarde noua sute milioane lei vechi)[sper ca am scris corect], desi acesta avea doar 39.000 RON.Mai mult de atat, i s-a cerut declaratia de venituri si pe PF.Intreprinderea avand 3 asociati, acea suma s-a impartit in 3, fiecaruia dintre asociati revenindu-i o parte din venituri(conform declaratiilor).
Nefiind la zi cu legislatiile in vigoare(si din cate am inteles legea in legatura cu platitorii de TVA s-a schimbat prin 2010)si nebanuindu-si eroare pe care o facuse in declaratii cei 3 asociati si-au continuat afacerea pana in prezent.Timp de 6 ani nu i-au deranjat nimeni cu nimic(rareori se mai intampla sa vina cate un control de rutina sau pentru ca vecinii erau papagali si vorbeau aiurea).Acum 5 saptamani, asa cum am mai mentionat au venit doi inspectori de la judet care au spus ca intreprinderea este platitoare de TVA+vechimea unui angajat care nu si-a "inchis contractul"la fortele de munca.In total s-a ajus la o datorie de 250.000 RON, ceea ce este o suma imensa.Intreprinderea a dovedit(cu acte, facturi, chitante, registre de casa[lipseau monetarele]ca veniturile au fost de 39.000 RON, nu de 390.000 RON.S-au facut fel si fel de verificari descoperindu-se neclaritati doar la casa de marcat dar acele neclaritati s-au rezolvat.
La doua zile de incheierea inspectiei fiscale, cei doi agenti inspectori, impreuna cu alte doua persoane au violat, practic, domiciliul unchiului si bunicilor mei(cei trei asociati), fara niciun fel de document care sa le ateste dreptul de intrare pe domeniul privat, incepand direct cu inventarierea bunurilor din proprietatea"victimelor".La un moment dat situatia s-a tensionat iar unul dintre cei doi inspectori a spus"in secunda doi vin si te evacuez"iar la final a mentionat iarasi de evacuare spunand ca"data viitoare cand vin, vin cu ordin de evacuare".
Din cate am vazut in actele de inspectie ale unchiului meu, se mentioneaza in ele faptul ca persoana inspectata are dreptul la trei zile de"gandire", dupa trei zile inspectorii vin din nou, se discuta, iar daca nu se ajunge la o concluzie favorabila se anunta procedurile pe care vor sa le faca, nicidecum sa dea buzna in curtea omului.
Mentionez ca nu s-a primit niciun fel de act in afara de cel care atesta incheierea inspectiei, organele fiscale au spus ca decizia finala se va primi prin posta urmand ca in 48 de ore sa dea buzna direct cu inventarierea.Au venit de doua ori, doua zile la rand fara a ne prezenta un act prin care li se da dreptul de inventariere, sechestrare, sigilare a bunurilor si nici decizia finala nu ni s-a spus(s-a mentionat verbal doar faptul ca va trebui ca intreprinderea sa plateasca acel TVA din anul 2007, care, in actele firmei nu apare pentru ca declaratia a fost eronata.

Intrebarile mele sunt mai multe si sper din tot sufletul ca m-am facut inteleasa macar cat de cat ca sa-mi puteti spune o parere si cam ce sanse ar avea intreprinderea in instanta.

1.In primul rand as vrea sa stiu daca organele fiscale au drept de evacuare.
2.Pot sechestra bunuri pe care nu au acte?De exemplu porumb, lemne de foc, grau, etc.
3.Este normal ca suma declarata pe intreprindere sa se declare si pe PF(ma refer la acea imparteala in trei)?
4.Care este cel mai grav lucru care se poate intampla, avand in vedere ca, desi s-a dovedit cu actele firmei ca veniturile au fost mult mai mici, inspectorii insista la directiune cu sechestru, inventariere, sigilare, evacuare?
5.Ce sanse exista prin instanta sa scapam macar de o parte din cea imensa suma si sa ramana eventual vechimea unuia dintre angajati(varul meu).
Va multumesc si sper sa ma ajutati cu un raspuns.Daca mai sunt informatii de care aveti nevoie si le-am omis, ca rog sa-mi spuneti
Cel mai recent răspuns: mishhellee , utilizator 12:52, 27 Octombrie 2012
Buna dimineata,

Mie nu imi este foarte clar un aspect. Inspectorii fiscali au constatat in urma verificarilor documentelor contabile ca acea suma de 390.000 lei a fost declarata eronat de catre I.I., ca venit?
Dvs. ati scris:
Intreprinderea a dovedit(cu acte, facturi, chitante, registre de casa[lipseau monetarele]ca veniturile au fost de 39.000 RON, nu de 390.000 RON.

Insa inspectorii ce mentioneaza in procesul verbal?


In acelasi timp inteleg ca I.I. a realizat in 2007 o cifra de afaceri de peste 35.000 de euro, depasind astfel plafonul de scutire pentru TVA. Sau inspectorii fiscali au ajuns la aceasta concluzie doar pe baza declaratiei respective? Ce reiese din documente totusi? Pentru ca nu se poate ca doar pe baza unei declaratii de venit, fara verificarea documentelor contabile sa stabilesti ca s-a depasit plafonul respectiv si s-a omis declararea ca platitor de TVA.


Este foarte delicata problema unchiului dumneavoastra .....
Din ceea ce relatati inspectorii fiscali au savarsit unele abuzuri grave cu privire la aplicarea legislatiei procedurale fiscale in materia inspectiei fiscale.
Voi incerca sa va raspund punctual la intrebarile dumneavoastra.
1. Evacuarea se dispune numai in urma executarii silite prin vanzarea imobilului. Este o procedura care se urmeaza, sunt etape, se intocmesc documente care trebuie sa fie comunicate si contribuabilului.
2. Nu se poate face institui sechestru asigurator pe bunurile contribuabilului decat in anumite limite legale.
3. Este o problema de relatie de afiliere, trebuie studiate documentele.
4. La ceea ce ati relatat, nu pot preciza daca este un abuz sau nu, trebuie studiat raportul de inspectie fiscala, decizia de impunere.
5. Depinde de materialul probatoriu pe care il aveti.

Este absolut necesar ca un specialist în drept procedural fiscal să analizeze documentele dumneavoastră, să citească raportul de inspectie fiscală, decizia de impunere, documente contabile, sunt multe de facut, pe forum nu se pot rezolva. Din ceea ce spuneti situatia este cat se poate de delicata si trebuie analizata foarte atent.




Gabrielle Monique a scris:

Buna dimineata,

Mie nu imi este foarte clar un aspect. Inspectorii fiscali au constatat in urma verificarilor documentelor contabile ca acea suma de 390.000 lei a fost declarata eronat de catre I.I., ca venit?



Inspectorii au constatat in urma verificarilor ca suma a fost declarata eronat dar au insistat sa se plateasca acel TVA.
Desi actele contabile au afirmat ca s-a facut o eroare, organele fiscale s-au prezentat a treia zi pentru inventariere.Unchiul meu a primit doar acel document prin care se anunta inchiderea inspectei, nu stiu exact daca e un proces verbal sau nu.Stiu ca raportul inspectiei si motivul pentru care s-a luat hotararea de a se trece la sechestru nu le-au vazut nimeni decat ei.Pur si simplu familia s-a trezit cu echipa respectiva in curte facand inventarul la unele din bunuri, bunuri pe care am inteles ca nici macar nu le pot nu le pot sechestra(lemne, animale, furaje, seminte, porumb).Nu l-a intrebat nimeni"ai banii, nu ai banii, imi dai voie sa intru, nu imi dai voie", mai ales ca s-au prezentat fara niciun fel de act.
Au verificat toate actele si au vazut ca suma a fost declarata gresit dar nu s-a luat nicio masura.
Inca o data, nu avem niciun act de la ei in care sa se mentioneze ca vor incepe anumite proceduri.Nu avem nimic.
La concluzia ca s-a depasit plafonul de 35.000 Euro inspectorii au ajuns doar pe baza delcaratiei fiscale
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
mishhellee, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedeclarare tva FBI FBI In cursul unui control fiscal s-a stabilit ca am depasit plafonul de tva la 31.12.2010 Contabilul firmei nu a sesizat aceasta eroare contabila , deci nu ... (vezi toată discuția)
Urgent!!!!! monalisa1500 monalisa1500 am un SRL in lichidare. am inchis anul trecut. mi s-a deschis dosar pt neplata CAS-urilor. am avut probleme mari, am luat tepe de la colaboratori si am ajuns ... (vezi toată discuția)