avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata contibutie CASS pentru persoana fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata contibutie CASS pentru persoana fara venit

Buna ziua,

1. As vrea sa stiu daca este posbil sa platesc contributia CAS in cazul in care nu mai sunt angajata de 5 luni de zile (am inteles ca se poate incheia un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate).
2. Daca da, pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul in care nu ma angajez intre timp, dar continui sa platesc aceasta contributie?
3. Cum se stabileste suma pe care va trebui sa o platesc lunar?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
CrisM81, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:12, 27 Octombrie 2012
1. CAS = Contributii Asigurari Sociale (pentru pensie);
CASS = Contributii Asigurari Sociale pentru Sanatate.

2. Plata contributiilor la sanatate (sau orice alta contributie) nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

3. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somer indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare in sistemul public de pensii midi_26 midi_26 Buna ziua. Ma numesc Mihaela si am fost angajata cu contract de munca la o firma de pariuri timp de un an si jumatate si dupa aceea a intrat in insolventa. ... (vezi toată discuția)
Pot plati astfel incat sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului? jolifille jolifille buna ziua Pot plati din mana pentru a beneficia de pensie, sanatate si vechime pe cartea de mnca, iar in caz ca fac un copil sa beneficiez de indemnizatie? ... (vezi toată discuția)
Pot sã îmi plãtesc singur contribuþiile ca sã îmi meargã vechimea? Marti Marti Bună ziua, Vreau să ştiu dacă mi s-a încetat CIM şi nu mai am activitate, dar în acelaşi timp vreau să nu am întrerupere şi să îmi meargă mai ... (vezi toată discuția)