avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala vs colectiva ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala vs colectiva ?

In cazul in care am doar 15 salariati pe o firma (deci sub 20) si vreau sa concediez 6 persoane, e f clar -zic eu -ca nu ma incadrez la art 68 nefiind concediere colectiva si deci nu trebuie sa parcurg acea procedura de iinformare in timp util..etc a ITM ului Ajofm ului.
Intrebarea mea este totusi decizia individuala de incetare a cim pe care o inregistrez la ITM cum o motivez in fapt si in drept?
Cel mai recent răspuns: oti , utilizator 22:36, 28 Ianuarie 2009
Motivarea deciziei de concedioere individuala in cazul expus de dv. trebuie motivata in drept pe dispozitiile art. 65 alin. 1 codul muncii iar motivarea in fapta poate sa vizeze orice aspect inclusiv motive economice.
dilema mea se refera la faptul: cum fac diferenta intre desfiintare si concediere "simpla",?pt ca nu vreau sa desfiintez posturile ci doar sa concediez 6 persoane din cele 15 bineinteles cu respectarea termenului de preaviz...avand in vedere ca nu am acea obligatie de a motiva separat prin decizie a conducerii si de a instiinta ITM ul si Ajofm ul ca si in cazul concedierii colective?
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a reorganizării activităţii etc.
In fapt, decizia o motivati pe baza hotararii AGA de desfiintarea unor posturi ca efect al crizei financiare, a reducerii activitatii, precum si de modificare a statutului de functii sau a organigramei angajatorului.
In drept, art.65 alin.1 C.mun.
tocmai ca nu doresc aceasta desfiintare de post ci doar concedierea catorva persoane(din total de 15 ) ca urmare a restrangerii activitatii ..si dupa cum am precizat avand in vedere ca nu ma incadrez la concediere colectiva nu trebuie sa respect (in afara term de preaviz) nici o alta procedura in special acea procedura de informare a instit..itm etc.Deci respect sau nu acele termene de informare "in timp util" prevazute in cazul conced.colective? Unii spun ca da,dar art 68 prevede clar sit de conced colectiva ...iar eu nu ma incadrez acolo
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2009
oti, utilizator
Pentru concedierea individuala nu exista termene de informare, ci doar o instiintare catre slaariat prin care-l anuntati ca incepand cu data de ....., dupa expirarea termenului de preaviz de 20 de zile lucratoare, c.i.m. va inceta in baza art.65 alin.1 C.mun.
Si reducerea activitatii societatii respective poate duce la desfiintarea posturilor.

Alte discuții în legătură

Preavizul suspendat in timpul concedierii colective, va fi urmat de concediere colectiva sau individuala? laraband laraband Buna ziua, In urma aplicarii masurii de concediere colectiva, au fost emise Notificari de preaviz pentru cateva zeci de angajati, iar dupa finalizarea ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters83331 ContSters83331 Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala art.65 (1) codul muncii mary2015 mary2015 Buna ziua ! In cazul concedierii individuale pe motive care nu tin de persoana salariatului efectuata in temeiul art.65 (1) din Codul muncii, va ... (vezi toată discuția)