avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Raportat abuziv la Biroul de Credite
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Raportat abuziv la Biroul de Credite

Buna ziua. Am patit o chestie interesanta ... am vrut acum o saptamana sa imi fac un card de cumparaturi si am fost refuzat pe motiv ca sunt raportat la Biroul de Credite. Asa ca am cerut o situatie cu inscrierea la Biroul de Credite si am descoperit o chestie interesanta.

Pentru inceput, nu am avut niciodata niciun credit. Toate cardurile mele au fost carduri de debit. In septembrie 2008 mi-am facut un card EURO26 la BT (tot gratuit, nicio problema). Trebuia sa fac o plata pe Internet urgent iar pe atunci trebuia depusa cerere scrisa la BT pentru ca sa se poata face plati cu cardul pe Internet; asadar, m-am dus la BRD unde mi-au facut (VERBAL) urmatoarea oferta: card exact la BT, fara nicio taxa si fara niciun comision. Excelent! Doua zile mai tarziu am primit cardul, am facut plata pe Internet si apoi am lasat contul si cardul sa colectioneze praf.

Doi ani mai tarziu, cardul BRD mi-a expirat. Pentru ca nu am folosit cardul DELOC in acesti doi ani, nu m-am prezentat la agentie sa il reinnoiesc si nici nu am primit alt card prin Posta. In plus, in toti acesti doi ani am primit (neregulat) extrase de cont de la BRD cu balanta zero de fiecare data. Asadar, in 09/2010:
- nu aveam card
- nu foloseam contul in vreun fel

Totusi, BRD s-a decis ca nu se poate chiar asa, asa ca mi-au cerut 16 lei taxa de administrare card (pentru un card care nu exista). Nu am fost anuntat de aceasta modificare in tarifare. Intrucat credeam ca e "inactiv" contul, nu m-am gandit sa merg la agentie sa vad daca am ceva de platit ... doi ani de zile nu am platit nimic ... de ce ar fi ceva diferit atunci?

Insa anul acesta, cand am cerut situatia, am descoperit ca pe lunile 10, 11 si 12 din 2010 apar ca restant cu 16 lei, iar in 01/2011 apar ca si cum as fi platit acea datorie.

Ca si sumar:
- nu am fost anuntat de faptul ca am de platit 16 lei
- cei 16 lei sunt taxe de card pentru un card care nu exista
- sunt raportat cu datorie incepand de luna 10/2010, data la care nu aveam card
- s-a inregistrat si o plata a datoriei pe care eu nu am facut-o (ca si cum banca si-a dat seama de greseala si a corectat-o)
- nu am fost anuntat cu 30 zile inainte de a fi raportat la Biroul de Credite, dupa cum prevede legea

Am depus o cerere scrisa la BRD mentionand toate motivele de mai sus. Cat de mari sunt sansele sa fiu sters din baza de date a Biroului de Credite? Ar mai trebui sa fac ceva ca sa imi maresc sansele de a avea un "trecut curat"? Acum vreau doar un card de cumparaturi, dar anul viitor urmeaza sa iau un credit pentru casa ...
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 15:34, 20 Noiembrie 2012
Mergeti si cereti-le prin notificare scrisa , cu numar de inregistrare, ca in termen de 5 zile sa faca radierea datele impotriva dvs din Biroul de credit. Daca nu fac asta, faceti-le plangere la protectia Consumatorilor, in legatura cu aceasta intamplare.

Succes!
Pot sa cer asta? Daca scriu eu 5 zile, sunt ei obligati sa faca modificarile in termenul stabilit de mine?
Nu exista niciun termen reglementat de lege, important e sa ii puneti in intarziere pentru a face respectiva radiere si sa aveti dovada in instanta cale-ati cerut sa faca acest lucru.
Am rezolvat in cele din urma.

M-a sfatuit un consultant de la ING care a avut exact aceeasi problema cu BRD sa fac reclamatie la serviciul Vocalis de la BRD. A doua zi am fost sunat ca trebuie sa achit acei 16 lei restanti si apoi voi fi scos din baza de date a biroului de credite. Am platit, am sunat din nou pentru a anunta plata (nu am avut incredere in tanti de la telefon care imi zicea ca e un proces automat) si bine am facut, ca nimeni nu trimisese cererea la departamentul care se ocupa cu stergeri din biroul de credite. A doua zi, dimineata, aveam un trecut curat, conform Biroului de Credite.

Avand in vedere ca majoritatea celor care au astfel de probleme patesc asta cu BRD, sfatul meu este sa INSISTATI. Dupa ce ati lasat cererea scrisa sunati de minim 2 ori pe zi sa ii presati sa urgenteze procesarea cererii. Apoi insistati sa fiti scosi din baza de date a biroului de credite, precum promit, ca altfel ei nu fac nimic.

Pentru 16 lei nu voi da in judecata BRD, insa la un moment dat cineva va trebui sa dea in judecata banca pentru practicile lor ilegale (deschid linii de credit fara acordul clientului, raporteaza la biroul de credite aiurea, nu respecta procedurile legale in astfel de situatii) si sa creeze astfel un precedent.
Tot aman momentul in care imi voi deschide un ONG pentru apararea clientilor impotriva abuzurilor bancilor. :) Momentul se apropie.

Felicitari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frauda bancara sabrinapop sabrinapop In luna Noiembrie 2018 am primit un sms prin care se transmitea un cod pentru avizarea unei tranzactii de X $ din cardul de credit pentru cumparaturi la BRD. ... (vezi toată discuția)
Raportare la biroul de credit ,consider ca s-a facut abuziv!!si daca descoperitul de cont/overdraft este prevazut de oug50 liviu_z liviu_z Buna ziua.Am un descoperit de cont la banca Transilvania (BT),de 8000 ron ,un card credit la RBS,si un card credit la Raiffeisen .La nici una din acestea nu am ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de restructurarea unui card de cumparaturi elaorlea elaorlea Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Am un card de cumparaturi la R. B., am de achitat o suma de 2310 lei pe care i-am cheltuit. Anul trecut ... (vezi toată discuția)