avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Un certificat de mostenitor al unor bunuri reale partimoniale, incheiat inainte de 1990, neinscris ulterior nici pe rol fiscal si nici in registrele cartii funciare este opozabil tertilor si poate produce efecte juridice asupra acestora?
Ma refer strict la justificarea dreptului de proprietate al succesorului.
Cel mai recent răspuns: marilyn31 , utilizator 21:26, 29 Octombrie 2012
Cu cît bunurile patrimoniale sunt mai reale, cu atît este mai opozabil terţilor certificatul de moştenitor.

Dacă era vorba despre bunuri nepatrimoniale, chiar reale fiind ele, se schimba situaţia. Ca să nu mai vorbim despre situaţia în care bunurile erau personale (sau nereale, tot aia).

N-am judecat, spre a nu fi judecat (tot Matei, cred că tot pe la 7 şi ceva)

:slap:



Multumesc de raspuns, poate nu am fost suficient de explicita...

E vorba de un bun imobil, pe mine ma intereseaza opozabilitatea fata de terti a calitatii de proprietar a imobilului, conditie in care aceasta calitate nu este transcrisa nicaieri, nici rol fiscal, nici carte funciara.
legea 7/1996 spune asa:
Art. 25
(1) Inscrierile in cartea funciara isi vor produce efectele de opozabilitate fata de terti de la data inregistrarii cererilor; ordinea inregistrarii cererilor va determina rangul inscrierilor.
(2) Daca mai multe cereri de inscriere a drepturilor reale au fost depuse deodata la biroul teritorial, ele vor primi provizoriu acelasi rang, urmand ca instanta sa hotarasca asupra rangului fiecareia.
(3) Daca au fost depuse deodata mai multe cereri avand ca obiect inscrierea mai multor drepturi de ipoteca asupra aceluiasi imobil, ele vor primi acelasi rang.

Art. 26
(1) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale sunt opozabile fata de terti, fara inscrierea in cartea funciara, cand provin din succesiune, accesiune, vanzare silita si uzucapiune. Aceste drepturi se vor inscrie, in prealabil, daca titularul intelege sa dispuna de ele."
Articolele au fost abrogate de 71/2011, dar nu asta ma deranjaza, momentul tintit de mine este anterior abrogarii.

Cum fac dovada calitatii de proprietar al unui imobil??? Printr-un simplu certificat de mostenitor neinregistrat nicaieri? Daca ulterior succesiunii a fost inregistrat un alt act translativ de proprietate, o donatie de exemplu.Actele de donatie nici macar nu se inscriu in registrele Biroulu Notarilor Publici.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
marilyn31, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare sau carte funciara? doru533 doru533 Intabularea este acelasi lucru cu inscrierea in cartea funciara?Daca nu atunci care este diferenta? (vezi toată discuția)
Inscrierea in cf nu este constitutiva de drepturi Irina S. Irina S. Ma ajutati va rog, sa gasesc in L:7/96 articolul din care sa reiasa ca inscrierea in CF nu este constituitva de drepturi? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai intabularea terenului? mariapopescu mariapopescu Pe titlul de proprietate eliberat in 1994 pentru un teren pe numele mamei decedate a tatalu meu,apar doi comostenitori : 1) fiul decedatei,adica tatal meu ... (vezi toată discuția)