avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de sot dupa 30 ani de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de sot dupa 30 ani de casatorie

Buna ziua,
Am urmatorul caz:dupa 33 de ani de casatorie, doresc sa interntez divort de sot.Avem 2 copii majori, un apartament, o masina si ceva bani in banca.In timpul casatoriei m-am imbolnavit psihic,avand numeroase internari in acest sens.Momentam m-am mutat din apartamentul comun datorita presiunii emotionale si fizice pe care trebuie sa o indur de atatia ani.
Ce costuri implica un divort?Ce sanse am sa castig jumatate din avere?Ce acte si ce demersuri trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: Dehlayana , utilizator 19:47, 1 Noiembrie 2012
Mai intai rezolvati problema divortului, care poate fi unul prin acord sau din culpa.

Daca este vorba de un divort prin acordul sotilor puteti desface casatoria fie la starea civila, fie la notar sau in instanta. Cel mai ieftin ar fi in instanta, cu prezenta obligatorie a ambilor soti.

Daca nu doriti un divort prin acord va trebui sa faceti actiune in instanta si sa administrati probe in legatura cu culpa in desfacerea casatoriei.

Dupa ramanerea definitiva si irevocabila a divortului puteti promova actiune de partajare a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
Legea prezuma o contributie de 50-50% la dobandirea acestora. Aceasta prezumtie este insa una relativa, in sensul ca oricare dintre soti poate face probe in sensul unei contributii majorate la dobandirea bunurilor.

Atunci când căsnicia este desfăcută din "culpa exclusivă" a unuia dintre soţi, partenerul "nevinovat" poate cere despăgubiri în instanţă. Printre motivele divorţului din culpă exclusivă se număra infidelitatea, violenţa, consumul în exces de băuturi alcoolice şi părăsirea domiciliului.
În cazul căsătoriilor mai lungi de 20 de ani, la divorţ, oricare dintre parteneri poate cere plăţi compensatorii, pentru prejudiciul suferit.
Soţul care cere plăţi compensatorii nu poate însă cere şi pensie de întreţinere.


La stabilirea prestaţiei compensatorii se va ţine cont de resursele financiare ale celui care o solicită, dar şi de mijloacele celuilalt în momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri şi altele asemenea.

La momentul partajarii bunlui comun instanta de judecata va avea in vedere principiul preeminentei interesului superior al copiilor minori,care nu trebuie sa fie afectati de relatiile deficitare dintre parinti.

Contributia materiala la plata pretului va fi retinuta de catre instanta de judecata , in sensul ca se va rasturna prezumtia relativa de contributie egala.


Succes.

Multumesc mult de sfaturi, insa am cateva nelamuriri:este vorba de copii majori...ce acte trebuiesc depuse si daca aveti recoamndari de avocati specializati in dreptul familiei?
Nu are nicio importanta parasirea domiciliului. Nu va influenta in niciun fel solutia in ceea ce priveste divortul si culpa in desfacerea casatoriei.

Actele pentru introducerea divortului sunt: certificatul de casatorie in original, copii acte de identitate ale sotilor, taxa de timbru 39 lei si timbru judiciar de 0,3 lei (pt cazul cand veti merge in instanta) si binenteles actiunea de divort.
Multumesc pentru INFO:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj MAnnee MAnnee Buna-ziua, Am nevoie de sfatul dvs in urmatoarea situatie: eu si sotul meu nu ne mai intelegem de ceva timp, ca motive principale ar f: violenta - a incetat ... (vezi toată discuția)
Divort si incredintare minor atomica_8700 atomica_8700 buna ziua.sunt casatorita de 2 ani,am un copil de 4 luni iar sotul a plecat de acasa.as vrea sa stiu ce acte trebuie pt inaintarea divortului si cum sa obtin ... (vezi toată discuția)
Divort prelungit Nobody Nobody Sunt in divort cu sotia.Vreau sa divortez ptr. neintelegeri si certuri nesfarsite.Procesul dureaza mai mult decat m-am asteptat iar intre timp am cunoscut o ... (vezi toată discuția)