avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort-va rog un sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort-va rog un sfat

Buna ziua!
Numele meu este flori si anm o mica problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv.
Sunt casatorita de 5 ani si de aproape un an nu ma mai inteleg cu sotul meu. Dupa foarte multe certuri i jigniri am hotarat, eu personal sa bag divort. Sincer nu prea stiu ce sa fac si cum sa fac lucrul asta.Am inteles ca trebuie sa depun o cerere in care sa specific cauzele care au dus la deteriorarea relatiei. Nu stiu ce as putea sa trec acolo, ptr ca noi doar ne certam nu a dat in mine...si din cate vad ii doreste si el acest divort.
As dori sa stiu ce anume trebuie sa trec in axcea cerere si ce acte imi trebuiesc ptr divort, si cati bani trebuiesc ptr taxa de timbru.
Ar mai fi o problema...avem i mpreuna un apartament.Dar niciunul dintre noi nu vrea sa vanda partea lui momentan.Ce se va intampla cand unul va vrea sa vanda partea si celalalt nu?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 00:10, 9 Decembrie 2008
Daca este de acord cu divortul de ce nu depuneti o cerere prin care sa solicitati desfacerea casatoriei prin divort prin acordul partilor ?
Astfel, potrivit art. 38 alin. 2 c.fam. „Divorţul poate fi pronunţat şi numai pe baza acordului ambilor soţi, dacă sunt îndeplinite următoarele situaţii:
a) până la data cererii de divorţ a trecut cel puţin un an de la încheierea căsătoriei;
b) nu există copii minori rezultaţi din căsătorie”.

Cererea de divorţ va cuprinde, potrivit art. 112 c.proc.civ. coroborat cu art. 612 c.proc.civ. raportat la art. 38 alin. 2 c.fam., următoarele menţiuni:
1. numele, prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor;
2. obiectul cererii: desfacerea căsătoriei prin acordul ambilor soţi;
3. faptul că sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 38 alin. 2 c.fam. şi anume : de la data încheierii căsătoriei a trecut mai mult de 1 an şi din căsătorie nu au rezultat copii minori;
4. semnătura ambilor soţi.
Cererea de divorţ prin consimţământul soţilor este supusă taxei de timbru judiciar la care se adaugă timbrul judiciar. (39 lei si 0,3 lei).
Împărţeala bunurilor comune se poate face fie prin învoiala părţilor, fie, în caz contrat, prin hotărâre judecătorească (art. 36 alin. 1 c.fam.).
Va multumesc mult ptr sfat, dar el la ultima discutie avuta mi-a spus sa ma duc eu sa deschid actiunea de divort si el va veni la tribunal sa semneze.Dar ca nu va vinde niciodata partea lui de apartament.Cu cine am mai vorbit m-a indrumat sa trec in cererea de divort nepotrivire de caracter.Este bine sa trec asa ceva?
Va multumesc!
De asemenea, puteti invoca culpa comuna in cererea de divort .... Puteti invoca nepotrivirea de caracter ca motiv de divort.
Este posibil sa ca in cererea de divort sa solicitati desfacerea din vina exclusiva a sotului, iar la primul termen de judecata acesta sa vina sa si spuna ca este de acord cu divortul.
Daca cei doi soti nu se inteleg cu privire la realizarea impartirii bunurilor comune, realizarea partajului se va efectua de catre instanta, pe baza dovezilor si a sustinerilor punctelor de vedere ale celor doua parti. Literatura si practica judiciara s-au pronuntat in sensul potrivit caruia cota-parte ce se cuvine fiecaruia dintre soti se stabileste in raport de contributia sa dobandirea si conservarea bunurilor comune. Este vorba despre dobandirea tuturor bunurilor comune, deoarece acestea se afla in proprietate devalmasa, adica nu se poate stabili o cota-parte asupra bunurilor si cu atat mai putin asupra unui anumit bun. Contributia sotilor este o chestiune de fapt si se poate dovedi prin orice mijloc de proba. In stabilirea aportului fiecarui sot se va lua in considerare si munca pe care femeia o depune in gospodarie si pentru cresterea copiilor. In stabilirea contributiei la dobandirea bunurilor comune se va tine seama, daca este cazul, si de imprejurarea ca o anumita perioada sotii au trait separati in fapt.
Va multumesc foarte mult ptr rspunsul dumneavostra.Sincer ma simt asa de debusolata, nu stiu cum si ce fel sa incep...
Ma puteti ajuta cu un model de cerere de divort va dog?
Adresa mea de e-mail este sterea_florentina@yahoo.com
Va multumesc!
Desfacerea casatoriei prin divort este mijlocul juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca.
Modalitati de desfacere a casatoriei
Potrivit legislatiei in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort si anume:
- divortul amiabil, prin consimtamantul sotilor;
- divortul din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Pentru pronuntarea divortului prin consimtamantul sotilor, trebuie indeplinite cateva conditii cumulativ:
- ambii soti sa fie de acord cu divortul;
- sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei pana la data sesizarii instantei;
- sa nu existe minori din casatorie.
In ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.
Regula este ca instanta competenta teritoriala care sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.
Sotul reclamant trebuie sa depuna personal actiunea la judecatorul de serviciu de la Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, in doua exemplare- daca sotii nu au copii minori- si in trei exemplare daca au. Judecatorul are obligatia de a a-i convinge pe cei doi soti sa se impace.
Pentru admiterea actiunii de divort, reclamantul trebuie sa dovedeasca motivele temeinice pentru care doreste divortul, care implica o anumita gravitate a neintelegerilor dintre parti.
Exemple de motive temeinice pot fi:
- parasirea nejustificata a domiciliului comun de catre unul dintre soti;
- infidelitatea unuia dintre soti;
- purtari rele si abuzuri de ordin fizic sau moral care duc la destramarea vietii de familie;
- existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic, etc.
Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.
La desfacerea casatoriei sotii vor hotari daca acela dintre ei care in timpul casatoriei a purtat numele de familie al celuilalt va mai purta numele si dupa divort sau va reveni la numele avut anterior. Pentru motive intemeiate (de exemplu, daca sotul respectiv este cunoscut intr-un anumit domeniu sub numele dobandit in urma casatoriei), instanta poate incuviinta pastrarea numelui dupa desfacerea casatoriei chiar in lipsa unei acord intre soti.
Cererea de divort va fi semnata de ambii soti. In timpul sedintei, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor si va fixa un termen de 2 luni pana la judecarea divortului in sedinta publica.
La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii insista pentru desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a mai administra probe cu privire la motivele de divort.
In acest caz, judecatorul hotareste desfacerea casatoriei fara a pronunta insa divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Casatoria este desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.
Partajul este obligatoriu in instanta daca exista bunuri imobile.
Acte necesare actiunii de divort
- certificatul de casatorie in original;
- copiile actelor de nastere ale copiilor (cand e cazul);
- certificate medico -legale (cand e cazul, pentru dovedirea unor eventuale agresiuni din partea celuilalt sot);
Este recomandabil ca acestea sa nu se depuna in original, pentru a evita sustragerea lor de catre celalalt sot.
- chitanta doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru.

Se pot audia in calitate de martori si rudele si afinii (ruda prin alianta) cu exceptia descendentilor partilor in proces.
Termenul de apel ca si cel de recurs este de 30 de zile si curge de la comunicarea hotararii.
Mentiuni necesare in cererea de divort
-numele si adresa reclamantului;
-numele si adresa paratului;
-data si locul unde a fost incheiata casatoria;
-date privind copiii: daca exista - numele si data nasterii acestora; daca nu exista - se mentioneaza acest lucru;
- date cu privire la locuinta ;
- date cu privire la nume, daca se solicita pastrarea numelui sau revenirea la cel anterior casatoriei;
- solicitarea pensiei de intretinere (daca este cazul);
- motivele care au dus la divort. Se mentioneaza daca au existat acte de violenta morala sau fizica, daca sotul parat nu manifesta nici un interes fata de viata de familie, daca intretinea relatii extraconjugale, daca era consumator de bauturi alcoolice, daca au existat despartiri etc.;
- solicitarea unor cheltuieli de judecata.
In cazul in care exista numeroasa doamne care vor sa divorteze dar sunt speriate de taxele pentru divort sa stiti ca nu sunt foarte mari iar daca nu aveti posibilitatea sa va platiti un avocat va oferim un model de cerere de divort pentru a veni in sprijinul dumneavoastra. In rest inarmati-va cu curajul de a pune capat unei situatii umilitoare.


Actiune de divort
Domnule presedinte,
Subsemnatul _________, domiciliat in_________, judetul________, str.________, nr.___ , etajul___, apart.___, chem in judecata pe sotul meu________ domiciliat in________ , judetul________, str.______, nr._______, etajul___, apart.___, pentru ca prin hotararea pe care o veti pronunta sa desfaceti casatoria incheiata intre subsemnata si paratul ______, la data de_____ si inscrisa in registrul de stare civila sub nr._____ din acel an, obligand, totodata, pe parat sa-mi plateasca cheltuielile de judecata.
Motivele actiunii sunt urmatoarele (le puteti adapta in functie de problemele dumneavoastra, cererea este doar un model):
In fapt, paratul a manifestat de la inceputul casatoriei noastre o atitudine fizica violenta supunandu-ma pe mine si fiica mea la grave abuzuri fizice si psihice inca de la inceputul casniciei noastre.
Consider ca aceasta comportare a sotului meu constituie un motiv temeinic de desfacere a casatoriei, a carei continuare nu mai este posibila din punctul meu de vedere. Mentionez ca din casatoria noastra au rezultat trei copii care este acum major.
In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art. 38 din Codul familiei.
In dovedirea ei inteleg si ma folosesc de proba cu martori, pentru care propun pe:
1.________, domiciliat in_____, judetul____, str._____, nr._____, etajul____, apart._____;
2.________, domiciliat in_____, judetul_____, str._____, nr._____, etajul____, apart._____.
Depun prezenta actiune, precum si copie autentificata de pe certificatul constatator al casatoriei incheiate intre mine si parat, in dublu exemplar, dintre care unul pentru instanta si altul pentru a fi comunicat paratului.
Semnatura reclamantului

av. vasilescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere divort andreescugetta andreescugetta Buna ziua, as vrea a divortez de sotul meu, desi acesta nu doreste. Motivele sunt multe, unul din ele cel mai important fiind bautura. as vrea sa divortez din ... (vezi toată discuția)
Cerere divort personalizata Robertx Robertx Buna ziua, de ceva timp ma documentez pe internet despre actiunea de divort. Ma documentez pentru mama, se chinuie cu barbatu asta de cand s-au casatorit, ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac daca nu am bani de avocat cosmin3000cosmin cosmin3000cosmin am lucrat in germania anul acesta in timpul cat am fost in germania sotia mea sia gasit pe altcineva am aflat asta dupa ce am venit si am cheltuit o parte din ... (vezi toată discuția)