avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna,as dori o informatie,cum se imparte un apartament cu 3 camere la 2 frati,mama celor doi frati traieste inca,tatal nu,tatal a lasat partea lui unuia dintre frati( adica un sfert) cealalta treime sotiei lui si fiului,dupa moartea mamei partei ei se imparte la cei doi frati sau daca mama hotareste sa dea partea ei unuia dintre frati atunci nu se mai imparte? Daca se duc la un notar public si semneaza o hartie prin care se hotareste ca un frate in termen de 6 luni il plateste pe celalalt ca sa ramana el in tot apartamentul se poate? Daca da cine hotareste acel termen,notarul sau cei in cauza? Daca puteti sa imi dati mai multe amanunte,sper ca ati inteles ce vreau sa spun. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
Cristi Cristi, Alte profesii
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:01, 1 Noiembrie 2012
Unii vor fi înţeles, alţii nu. Eu mă situez în tagma celor din urmă.

Despre ce împărţeală între fraţi vorbiţi? Despre împărţeala a ceea ce va rămîne după decesul mamei? Dacă e aşa, împărţeala e nulă. Fraţii vor putea să împartă ceea ce le va reveni la deces abia după decesul mamei lor.

Poate n-am înţeles eu bine. Poate nu aţi fost dumneavoastră suficient de explicit. Cine să ştie?

Buna ziua ca sa ma fac mai explicit tatal celor doi frati a lasat un sfert din apartament unuia dintre frati restul de o treime sotiei lui care inca traieste,eu intrebam cum se va face acea imparteala dupa decesul mamei celor doi frati? E valabil acel sfert sau dupa decesul doamnei se imparte jumate - jumate la cei doi frati?
Prea explicit n-ati fost, ati repetat ce-ati spus mai devreme... Deci: tatal "a lasat" cum (sfertul de apartament)? Nici o intelegere asupra unei mosteniri viitoare nu este valabila. Doar certificatul de mostenitor stabileste cine si cat va primi in urma succesiunii... Daca apartamentul era bunul comun al parintilor, dobandit in timpul casatoriei, nu putea incheia nici un fel de act de instrainare fara acordul mamei. La mostenirea tatei intra in masa succesorala jumatate din apartament, din care sotia primeste 1/4, iar copiii impreuna primesc 3/4 (urmand ca sotia sa detina in total 5/8). La decesul sotiei, cota sa de 5/8 se imparte in cote egale de 1/2 intre cei doi frati. Toate acestea se schimba daca vreunul dintre mostenitori renunta la drepturile care i se cuvin.
angel1000 a scris:

tatal a lasat partea lui unuia dintre frati (adica un sfert) cealalta treime sotiei lui si fiului,


Nu inteleg nimic din matematica dvs.

Daca mancati un sfert dintr-o paine, cealalta parte ramasa este ...? Treisferturi. (nu "cealalta treime").

Ma indoiesc ca ati vrut sa spuneti ca toata partea lui era un sfert. Ca atunci va intreb ce va ramane daca aveti doar un sfert de paine si-l dati la cersetori. Nicio frimitura!

Vorbim de un testament? "A lasat" prin testament, banuiesc. Ce a a lasat, mai exact? Cum s-a exprimat?

Daca ap. a fost cumparat impreuna cu sotia, atunci "partea lui" din ap. era JUMATATE (celalata jumatate fiind a sotiei).
Si atunci, el putea sa lase ...ce avea. Adica jumatate.
Dar o jumatate se compune din ...doua sferturi (ori dvs. vorbiti de un sfert + "cealalta treime").

Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! avem următoarea speță: soțul împreună cu soția ... User4567 User4567 Bună ziua! Avem următoarea speță: Soțul împreună cu soția și-au achiziționat un apartament pe numele lor. Soțul a decedat, aceștia neavând nici ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.in timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul ... relu65 relu65 Buna ziua.In timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul lor, fratelui meu si sotiei sale prin act notarial de vanzare-cumparare.Fratele meu a decedat si ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)