avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

am si eu o intrebare.
in data de 31.10.2012 au fost convocati mai multi salariati pentru a da explicatii scrise privind aspecte ale vietii private, care au avut loc in perioada 2009-2011.
este legal acest lucru, dat fiind faptul ca se invoca art 247-252 din legea 53 din 2003.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 1 Noiembrie 2012
Art. 247 din Codul muncii:

(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.


Din ce relatati dvs., fapta nu are legatura cu munca.

Mai mult decat atat, art. 252 din Codul muncii specifica:

(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Deci, cand primiti decizia de sanctionare, contestati-o in instanta in termenul prevazut pe aceasta, instanta o va anula mai mult ca sigur considerand aspectele mentionate mai sus.
Nu mai este legal acest lucru, intrucat a intervenit prescriptia dreptului angajatorului de a mai emite decizia de sanctionare ...

Aspectele vietii private nu cred ca pot face obiectul unei cercetari disciplinare .. insa daca este vorba despre atingerea demnitatii si onoarei unui coleg , atunci poate face obiectul unei astfel de cercetari.

Chiar daca dispozitiile art. 247 din Codul muncii nu fac referire la normele de comportament atunci cand definesc abaterea disciplinara, nimic nu se opune ca prin regulamentul intern sa se reglementeze obligatia de a se respecta normele de comportament în unitate. Obligatia de respectare a normelor de comportament în unitate se refera la comportamentul salariatului în toate structurile unitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituie abatere disciplinară în sensul prevederilor art.247 ... eduardvl eduardvl Constituie abatere disciplinară în sensul prevederilor art.247 alin.2 din Codul muncii, comportamentul necorespunzator al salariatului? CURTEA DE APEL ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)