avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Exceptia lipsei procedurii prealabile
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Exceptia lipsei procedurii prealabile

Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la tribunalul C.. M-am incadrat in termen si am depus contestatia . Dupa acest termen de 30 de zile (mai precis 50 de la primirea dispozitiei) am depus si o plingere prealabila catre primar in vederea anularii dispozitiei si pana in prezent nu am primit nici un raspuns. Am avut primul termen pentru care am trimis un inscris sa se faca in lipsa. Acum am primit o noua citatie in care mi se cere "raspundeti la exceptia lipsei procedurii prealabile invocata din oficiu in temeiul art. 7 leg.554.Va solicit ajutor. Acest lucru m-a blocat putin .Daca era obligatorie plangerea prealabila si trebuia sa astept rezolvarea .nu trecea termenul de contestatie ? Daca era obligatorie nu trebuia mentionata si in dispozitie . Astept sugestii pentru a comunica si formula o nota de aparare. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: DIA63 , utilizator 19:50, 18 Decembrie 2010
legea 554/2004 prevede termen de 30 de zile, pentru procedura prealabila...nu pra vad cum va puteti apara. e drept, pentru motive temeinice, termenul se poate prelungi...dar, personal, nu vad care ar putea fi...poate ceva avocat specialist in "chichite" v-ar putea da o sugestie.... :)
Am gasit acest paragraf. Cred ca as putea sa-mi fac o aparare in acest sens. Astept sugestii.Conform art.80 din Legea nr.188/1990 „Functionarul public nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de contencios administrativ solicitând anularea sau modificarea, dupa caz, a dispozitiei de sanctionare”.
Aceste prevederi nu impun în mod expres obligatia parcurgerii procedurii prealabile.
Ea nu poate fi impusa prin extinderea prev.art.106 din aceeasi lege, caci textul se refera doar la actiunile formulate de functionarul public împotriva actelor de încetare a raportului de serviciu. Astfel, art.106 prevede expres „În cazul în care raportul de serviciu a încetat din motive pe care functionarul public le considera netemeinice sau nelegale, acesta poate cere instantei de contencios administrativ anularea actului administrativ prin care s-a constatat sau s-a dispus încetarea raportului de serviciu, în conditiile si termenele prevazute de legea contenciosului administrativ nr.554/2004…”
O atare trimitere la „conditiile si termenele Legii nr.554/2004” nu exista în art.80 din Legea nr.188/1999, si ea nu poate fi impusa actiunilor având ca obiect anularea dispozitiilor de sanctionare, cât timp obiectul de aplicare cuprins în art.106 este expres prevazut si redus la actele administrative de încetare a raporturilor de serviciu.
Prevederile art.51 din HG nr.1344/2007 nu impun nici ele procedura prealabila pentru actiunile exercitate în temeiul art.80 din Legea nr.188/1999. Acestea trimit tot la conditiile Legii nr.188/1999, stipulând ca „functionarul public nemultumit de sanctiunea disciplinara aplicata o poate contesta, în conditiile legii, la instanta de contencios administrativ”.
Prin urmare, în mod corect s-a apreciat ca Legea nr.188/1999 nu impune realizarea unei proceduri prealabile sesizarii instantei în cazul de fata, exceptia inadmisibilitatii actiunii pentru lipsa procedurii prealabile fiind corect respinsa de prima instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare functionar public aalliinnmarian aalliinnmarian Decizia de imputare pt.un functionar public se contesta direct la instanta sau prin procedura prealabila conform art 7 alin 1 din L 554/2004?Se poate imputa in ... (vezi toată discuția)
Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public Laurys Laurys Buna ziua, Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin ... (vezi toată discuția)
Functionar public si contencios ad-tiv kmelia kmelia Am si eu o nelamurire: potrivit art. 106 din l.188/1999 (statutul functionarilor publici) In cazul in care raportul de serviciu a incetat din motive pe care ... (vezi toată discuția)