avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Decizie de sancþionare cu mustrare scrisã - termen ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Decizie de sancþionare cu mustrare scrisã - termen de contestare

Aş dori sa-mi spuneţi care este termenul de contestare a unei decizii de sancţionare cu Mustrare scrisa a unui funcţionar public
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:45, 21 Martie 2013
Art. 80 din Legea nr.188/1999 : Funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea aplicată se poate adresa instanţei de contencios administrativ, solicitând anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare.

Art. 7 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ prevede că, înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, (...) revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
Termenul de introducere a acţiunii în contencios administrativ este, de asemenea statuat prin Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, art. 11 alin. 1, de unde rezultă că cererile prin care se solicită anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare se pot introduce în 6 luni de la data comunicării deciziei motivate prin care şeful ierarhic superior celui care a aplicat sancţiunea se pronunţă asupra contestaţiei functionarului sancţionat sau de la data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii

Întrucât legea specială nu prevede dispoziţii speciale cu privire la termenul de sesizare sau instanţa competentă, material sau teritorial, apreciem că devin incidente dispoziţiile dreptului comun în materie.

Insa înainte de a vă adresa instanţei de contencios administrativ, să parcurgeţi procedura prealabilă prevăzută la art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Potrivit art. 51 din HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină, funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea disciplinară aplicată o poate contesta, în condiţiile legii, la instanţa de contencios administrativ competentă.

@iuriana

Contestaţia cu privire la sancţiunea disciplinară a mustrării scrise se depune la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării actului administrativ prin care aceasta a fost aplicată (art. 23, alin. 2 din HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare disciplinara functionari publici costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se poate contesta o sanctiune disciplinara aplicata unui functionar public de conducatorul unei institutii ... (vezi toată discuția)
Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public Laurys Laurys Buna ziua, Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin ... (vezi toată discuția)
Contestatie sanctiune disciplinara la functionarul public iuriana iuriana Vă rog să-mi spuneţi care este termenul în care se poate contesta o sancţiune disciplinară în cazul funcţionarului public şi în ce temei legal.Vă ... (vezi toată discuția)