avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit neplatit, predat unei firme de recuperari
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit neplatit, predat unei firme de recuperari

Am avut un credit la banca si nu l-am putut achita din cauza scaderii salariului.Nu am platit de 3 ani si banca m-a dat la o firma de recuperare si anume [editat].Va rog sa-mi spune-ti ce se poate intampla daca nu pot sa platesc acum fiind in somaj.Astept raspuns.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:29, 21 Noiembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Ai probleme cam de zi cu zi, in Romania si in alte tari, la momentul actual. Atata timp fara sa rezolv problemele creditului e grav. Creditul poate fi ipotecar sau personal. Daca e ipotecar se executa inainte asupra bunul garant. Si daca nu e de ajuns asupra orice bun sau venit, inclusiv salarii. Ar fi bine sa va consultati cu un avocat pentru a va apare in ceea ce priveste ordine ierarhic al proceduri de executare silite ca si in acesta privinta puteti sa refuzati niste incurcaturi. Locuinta daca e familiara (e bine sa-l inregistrez ca tare), e dificil de a fi executata, mai inainte trebuie sa se desfaca comunitate de bonuri conjugale. Dar aveti nevoie neaparat de un avocat personal si de incredere pentru ca aici putem doar vei obtin raspunsuri generale si teorice.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
Mentionez ca sunt divortata si nu am nici-un bun pe numele meu.
Dupa ce perioada se prescrie o datorie si cum poti sa afli de aceasta prescriere.Va multumesc.
Daca n-ai bunurile inmobile, creditorul va gandi sa isi faca poprire pe mobile si indemnizatia de somatie, dar indemnizatia nu e posibil: art. 409 alin (4) al Cod de procedura civila, potrivit caruia:

Art. 409. - (1) Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;
b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor menţionate la alin. 4 se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit alin. 1-4 se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
Alvaro Liniers, Avocat

Alte discuții în legătură

Cand prescrie datoria? gabymad77 gabymad77 sotul a facut credit (1200ron)la ing inainte de casatorie( iulie 2005) si nu a platit nimik,in 2008 si 2009 au venit acasa la mama lui de la recuperari datorii ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie sau executare silita dator_ro dator_ro Sunt debitor la o banca din oct 2006 pentru suma de 4500 euro. Am platit doar primele rate, apoi am ramas fara munca. Ca multi alti romani am plecat in ... (vezi toată discuția)
Executare silita-prescriptie corinasevastru corinasevastru Buna seara, Am o intrebare la un caz aparut. Am descoperit intamplator pe site-ul ministerului justitie ca am fost data in judecata pentru o datorie ... (vezi toată discuția)