avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Confidentialitatea informatiilor dezvaluite la mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Confidentialitatea informatiilor dezvaluite la mediere

Am o dilema privind interpretarea art.53 din legea 192/2006 care precizeaza ca sustinerile facute de catre parti si mediator pe parcursul medierii:
-au caracter confidential fata de TERTI
-nu pot fi folosite ca probe in proceduri judiciare si arbitrale
cu EXCEPTIA cazului in care partile pot conveni ALTFEL!
Se poate interpreta ca daca partile nu doresc sa pastreze confidentialitatea,pot sa foloseasca informatiile aflate pe parcursul medierii-atat fata de terti cat si ca probe?!
In acest caz,doar mediatorul ramane cu obligatia de pastrarea confidentialitatii,in temeiul art.32? Atunci ma intreb, despre ce confidentialitate mai vorbim in aceasta situatie?
Multumesc!
L.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 21:05, 16 Decembrie 2012
Trebuie sa intelegem ca situatia confidentialitatii in mediere este regula. Orice exceptie trebuie aplicata fiecarei spete in parte.
In ceea ce priveste situatia pe care ati descris-o mai sus apreciez ca ambele parti trebuie sa-si dea acordul de renuntare la confidentialitate. De asemenea si in ceea ce il priveste pe mediator, acesta se poate folosi de datele din cauza supusa medierii tot cu acceptul partilor.
Clauza de confidentialitate se aplica tuturor participantilor la mediere - mediator, parti, reprezentanti legali, persoane apropiate, experti, etc.
Multumesc ptr.raspuns!
Pana la urma confidentialitatea este principiul de baza si la medic, iar daca bolnavul doreste sa divulge ce s-a intamplat in cabinetul medical e problema lui. Prin analogie si in cazul medierii nerespectarea confidentialitatii de catre parti il afecteaza personal, insa mediatorul este obligat sa-l respecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut de bani nerestituit manu_lidia73 manu_lidia73 Buna ziua! Intentionez sa actionez in instanta (in civil) o persoana careia i-am imprumutat 15.400 lei. Va rog sa-mi spuneti conform caror articole din ... (vezi toată discuția)
In timpul sedintei de informare trebuie sa spun mediatorului si motivul pentru care vreau sa dau in judecata partea adversa? codulmuncii codulmuncii Buna dimineata. Vreau sa dau in judecata angajatorul pentru ca nu-mi respecta niste drepturi. Cum sedinta de informare privind avantajele si dezavantajele ... (vezi toată discuția)
Mediere si certificat de informare? Ramona24 Ramona24 Buna seara, Dupa o lunga si aprope sigura mediere in care partile au dat dovada de bunavointa....in ultimul proces verbal de sedinta au stabilit ... (vezi toată discuția)