avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala art 65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala art 65

Buna,
am si eu o intrebare legata de desfacerea cim cu art 65 alin 1-desfintarea locului de munca: in cazul in care angajatorul redeschide pozitia ocupata innitial de mine, are obligatia sa ma anunte? Este la fel ca si la concedierea colectiva?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns...:((
Cel mai recent răspuns: simona9138 , utilizator 18:22, 29 Ianuarie 2009
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
[ 51 adnotări ]

1. Textul iniţial al art. 65 era: "(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă, determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de...

2. Concedierea dispusă în baza art. 65 din Codul muncii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului trebuie să îndeplinească două condiţii de fond: cauza concedierii să constea în desfiinţarea...

3. Noţiunea de loc de muncă, avută în vedere de art. 65 alin. (1), include postul ocupat de salariat şi locul muncii. Postul concretizează în organigrama angajatorului necesarul de personal...

4. Concedierea trebuie să-l privească pe salariatul care ocupă locul de muncă desfiinţat. Soluţia instituită de art. 65 din Codul muncii diferă astfel de soluţia conţinută de Codul muncii anterior....

5. Concedierea în baza art. 65 din Codul muncii presupune desfiinţarea locului de muncă al salariatului concediat, iar nu desfiinţarea altor posturi similare, întrucât legea nu prevede posibilitatea angajatorului de a...

6. Art. 65 exclude posibilitatea angajatorului de a dispune concedierea salariatului pe baza selecţiei în funcţie de competenţă, dar fără desfiinţarea postului acestuia. Cu alte cuvinte, sub imperiul actualei reglementări...

7. Utilizarea de către legiuitor a sintagmei "dificultăţi economice" (deşi opinia autorului se referă la varianta iniţială a art. 65 alin. 1 din Codul muncii, anterioară modificării prin Ordonanţa de urgenţă...

8. Prin dificultăţi economice în sensul art. 65 alin. (1) (deşi opinia autorului se referă la varianta iniţială a art. 65 alin. 1 din Codul muncii, anterioară modificării prin Ordonanţa de...

9. Transformările tehnologice la care se referă art. 65 alin. (1) (deşi opinia autorului se referă la varianta iniţială a art. 65 alin. 1 din Codul muncii, anterioară modificării prin Ordonanţa...

10. Suntem în prezenţa unor tranformări tehnologice care justifică desfiinţarea unor locuri de muncă (deşi opinia autorului se referă la varianta iniţială a art. 65 alin. 1 din Codul muncii, anterioară...
17. Reorganizarea, la care se referă art. 65 din Codul muncii (deşi opinia autorului se referă la varianta iniţială a art. 65 alin. 1 din Codul muncii, anterioară modificării prin Ordonanţa...

18. Desfiinţarea locului muncii este efectivă, astfel cum cere legea, dacă locul de muncă în cauză a fost eliminat din statul de funcţii. Pe de altă parte, condiţia caracterului efectiv...

19. Desfiinţarea locului de muncă nu este efectivă în cazul în care postul nu este definitiv desfiinţat, deoarece concedierea este urmată, la scurt timp, de reînfiinţarea postului sau în cazul...

20. Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă, este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii al...
31. Deşi art. 65 nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant, precum şi, subsecvent,...

32. Întrucât şi decizia de concediere, emisă în baza art. 65 din Codul muncii, poate fi contestată la instanţa judecătorească, aceasta trebuie să conţină precizarea termenului în care se poate...

33. Deşi angajatorul este singurul îndreptăţit să aprecieze existenţa dificultăţilor economice sau oportunitatea tranformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii (deşi opinia autorului se referă la varianta iniţială a art. 65 alin....

34. Instanţa judecătorească sesizată de salariat poate să verifice numai împrejurarea dacă reorganizarea are ca scop menţinerea competitivităţii angajatorului, nefiind îndrituită să se implice în elaborarea şi aplicarea strategiei de...

:offtopic: Interventie moderator
Cred ca spatiile punctate trebuiau completate .... www.codulmuncii.ro ;)
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Pe decizia de incetare scrie urmatoarele motive: recomandarile beneficiarului de a efectua lucrari intr-un numar limitat de locatii si de a restrange numarul de angajati pe perioada iernii.
Multumesc pentru raspus dar tot nu sunt lamurita: in cazul in care firma isi reia activitatile este obligat sa ma reangajeze?:help:
Doar in cazul concedierii colective angajatorul este obligat sa ceara salariatilor concediati sa isi exprime acordul de a se reincadra in cazul in care in timp pe 9 luni de la concediere exista posibilitatea reluarii activitatii.
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) În situatia în care în aceasta perioada se reiau activitatile a caror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa în acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta în scris consimtamântul cu privire la locul de munca oferit.
(4) În situatia în care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu îsi manifesta în scris consimtamântul în termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi încadrari pe locurile de munca ramase vacante.
Buna seara,

In data de 30.09.2008 am fost concediata pe baza art. 65/1 din codul muncii. Eu nu stiam la acea data de prevederile art.78 din CCM la nivel national in ceea ce priveste acordarea unui salariu net, inafara drepturilor banesti la zi.
Intrebarea mea este daca exista un termen in care pot solicita retroactiv acordarea acestor bani si care este temeiul legal al solicitarii mele.

va multumesc.
In termen de 3 ani de zile puteti solicita acest lucru. In caz contrar, va puteti adresa ITM-ului sau instantei de judecata.

Alte discuții în legătură

Contract pe perioada determinata flary23 flary23 buna ziua, am urmatorul caz, o persoana vine cu acordul partilor de la o alta societate, o angajez cu contract pe perioada nedeterminata si este data afara ... (vezi toată discuția)
Decizie desfiintare post part-time TEF TEF Ma poate ajuta cineva cu un model de decizie de desfiintare post incadrat cu norma redusa de 2 sau 4 ore. Care sunt motivele invocate si pasii care trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului in contract de munca pe perioada determinata? carmena_iasi carmena_iasi Buna ziua. Am fost angajata cu contract de munca pe perioada DETERMINATA, incepand cu data de 20.04.2010, iar pe data de 01.07.2010 am fost anuntata ca se ... (vezi toată discuția)