avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj absolventi studii universitare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj absolventi studii universitare

Buna seara,
Va rog sa imi spuneti daca absolventii cu studii superioare promotia iulie 2012 care nu urmeaza nicio forma de invatamant si nu si-au gasit un loc de munca, mai pot depune la aceasta data actele pentru somaj, avand in vedere ca prevederile legale in acest sens, mentioneaza ca acestea trebuie depuse in termen de 60 de zile de la data absolvirii. Va multumesc anticipat.
Cu consideratie, :luck::love:
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
marinasimionescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 5 Noiembrie 2012
60 zile de la ultimul examen(licenta) puteati fi somer indemnizat.Mai puteti depune dosarul doar pentru someri neindemnizati pentru a putea eventual urma cursuri gratuite oferite de a.j.o.f.m.
1. Din pacate, asa cum stiti si dvs., inregistrarea la Agentia de Somaj trebuia facuta in termen de maximum 60 de zile de la absolvire.

2. Nu inteleg de ce nu s-a inregistrat imediat la Agentia de Somaj si apoi avea tot timpul sa-si caute de lucru.
Art.38 din Legea nr.76/2002 :
...
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

Prin urmare, va puteti prevala de aceste dispozitii legale ...
Va multumesc frumos pentru raspuns. Asa cum spune legea, s-ar parea ca mai exista o sansa ! :)
Cu consideratie, :luck::love:
freeelis:

1. - Aceeasi parere o am si eu si am mai scris despre asta pe forum dar stii foarte bine ca Agentiile de Somaj nu accepta asa ceva.
- Ele spun ca daca un absolvent nu se inregistreaza la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la absolvire nu mai poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Mi-au adus ca argument pevederile din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.8
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca.

(2) Dovada inregistrarii la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prevazuti la alin. (1), se face cu o adeverinta eliberata de furnizori, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj absolventi Goanga88 Goanga88 Daca au expirat cele 60 de zile de la absolvirea facultatii, fara ca dosarul de somaj sa fie depus, ce se intampla? Nu mai beneficiez de somaj deloc? Va ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj absolvent de liceu melinaR melinaR buna am o intrebare fica mea a absolvit liceul dar nu a depus actele de somaj am inteles ca le mai poate depune pana pe 1 sep 2015 tot am cautat un loc de ... (vezi toată discuția)