avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de somaj absolvent de liceu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de somaj absolvent de liceu

buna am o intrebare fica mea a absolvit liceul dar nu a depus actele de somaj am inteles ca le mai poate depune pana pe 1 sep 2015 tot am cautat un loc de munca si nu i am gasit din lipsa de timp nu am putut merge sa depuna actele de somaj multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:02, 21 August 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;

Art. 34
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
...
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
...

(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

Art. 40.
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.

(2) Indemnizaţia de şomaj prevãzutã la alin. (1) se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b), o singurã datã, pentru fiecare formã de învãţãmânt absolvitã.


2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.8
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca.

(2) Dovada inregistrarii la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prevazuti la alin. (1), se face cu o adeverinta eliberata de furnizori, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.

Art. 52
...
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.
...


3. - Din cele de mai sus rezulta ca in cazul absolventilor acestia trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj in perioada celor 60 de zile de la absolvire pentru a beneficia apoi de indemnizatie de somaj.
- Daca a absolvit liceul in iunie cele 60 de zile decurg de la 1 iulie deci se poate inregistra la Agentia de Somaj pana vineri 28 august.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj absolventi Goanga88 Goanga88 Daca au expirat cele 60 de zile de la absolvirea facultatii, fara ca dosarul de somaj sa fie depus, ce se intampla? Nu mai beneficiez de somaj deloc? Va ... (vezi toată discuția)
Somaj kike kike buna ziua,am terminat liceul,nu am luat bacul in vara ,am incercat in toamna si l-am picat . Am fost la somaj si mi-au refuzat ajutorul de somaj pe motiv ca ... (vezi toată discuția)