avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Introducere persoane la intretinere pe baza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Introducere persoane la intretinere pe baza declaratiei vecinilor…legal?

De putin timp sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa ma pun la punct cu legislatia in vigoare.
Doresc sa fiu un presedinte corect de aceea as dori citeva lamuriri despre legalitatea introducerii de persoane la cotele de intretinere pe baza sesizarilor verbale/scrise a vecinilor.
M-am confruntat cu o astfel de problema la asociatie, respectiv 3 proprietari din totalul de 20 de pe scara mi-au sesizat verbal ca la un ap. locuiesc 3 persoane in plus din luna august. Le-am sugerat sa faca sesizarea in scris dar au refuzat. Am abordat civilizat proprietara ap. care mi-a explicat ca cele 3 persoane nu au locuit timp de 15 zile in cele 2 luni si ca poate dovedi dar ca din luna octombrie va completa cerere pt. introducerea acestora la intretinere pe o perioada nedeterminata. Am transmis celor 3 raspunsul obtinut si nu vreti sa stiti ce scandal….Am expus situatia spre analiza membrilor comitetului si urmeaza sa ne intalnim sapt. aceasta dar din discutiile initiale nu prea aveau solutii. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns de cum ar trebui sa procedam legal in astfel de cazuri pt. ca nu am gasit nicio reglementare in lege in acest sens si cum am putea rezolva corect astfel de situatii neplacute. Am urmarit pe forum diverse discutii in acest sens dar nu am reusit sa-mi fac o parere clara. Multumesc.

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:22, 5 Noiembrie 2012
....Si nici nu veti reusi sa gasiti un raspuns ferm.

In opinia mea de administrator cu vechime ati procedat corect. Vecinii care au reclamat sa faca bine sa-si asume responsabilitatea celor reclamate in scris, iar dv. nu puteati sa puneti la plata cotelor persoane care nu sunt inscrise in cartea de imobil ca locuind acolo sau....macar declarate de proprietar ca locuind pentru perioade scurte de timp. Ati fi comis o nedreptate in oglinda, adica le-ati fi dat satisfactie vecinilor paraciosi, in schimb, poate, ati fi nedreptatit familia parata.

Se procedeaza cu masuri de forta numai in cazul in care prezenta unor persoane este evidenta si pe o perioada mai mare de timp.

Daca proprietara cu pricina vine si-i declara, ii veti trece la cotele de intretinere incepand cu octombrie fara a face recalculari de cote pe lunile anterioare, iar "ce nu vrem sa stim", dar stim :) tratati-l ca un incident oarecare, "un scandal", "un balamuc" oarecare de soiul carora veti mai avea si pe alte chestiuni de-acum incolo.

Important pentru dv. este sa va constituiti o echipa din comitetul executiv cu care sa tineti in echilibru administrarea si conducerea asociatiei.
Solicitati celor care reclama sa o faca in scris. Solicitati si persoanei reclamate sa-si exprime parerea in scris. Apoi inainte de a afisa listele de plata convocati sedinta de comitet lunara si discutati si aceasta problema. Tineti cont de ceea ce spun ambele parti, de ceea ce spun membrii comitetului, de prestigiul persoanelor si increderea pe care o aveti in cei ce reclama ca si in cel reclamat.
Noi avem cheltuieli relativ mici repartizate pe numar de persoane, lunar acestea situandu-se intre 6 si 10 lei/persoana. Cu toate acestea tot mai apare cate un vecin care sesiozeza ca la apartamentul xx sunt mai multe persoane decat cele trecute pe lista. Avem 2 persoane care-s abonate la acest "serviciu" de a tine evidenta altora, persoane care reclama in permanenta ca sunt deranjati de zgomotul facut de vecini s.a.m.d.
Mai verificam si discutam si cu paratii si de cele mai multe ori nu dam curs solicitarii paraciosilor.

In lipsa unor certitudini este netemeinic a impune la plata persoane,numai in baza "carcotelilor" unora dintre proprietari
Am avut situatii in care un proprietar a avut botez respectiv eveniment unic in viata omului si un vecin binevoitor a facut cererere scrisa la asociatie prin care solicita trecerea la intretinere a 20 de persoane
In cazul in care proprietarul este cunoscut drept bun platnic isi asuma responsabilitatea ca va introduce in evidente persoanele in cauza ,se impune a se realiza calcularea cotelor de intretinere in raport de situatia faptica-legal probata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 230- referire la cele 15 zile pt. plata cheltuielilor kyk kyk Buna ziua,am si eu o nedumerire in legatura cu cele 15 zile pe care un musafir le sta intr-un imobil.Cf. legii 15 zile intr-o luna, dar daca sta 15 zile ... (vezi toată discuția)
Numar de persoane la cotele de intretinere. avy33 avy33 Buna ziua Incepind din luna august si pina in prezent , in apartamentul vecin(perete comun cu al meu) locuiesc 4 persoane, uneori chiar 5 persoane.In tabelul ... (vezi toată discuția)
Infiintare punct de lucru in apartament de bloc klass_pc klass_pc Buna ziua, Vreau sa stiu si eu in ce conditii o societate comerciala isi poate deschide un punct de lucru intr-un ap. de bloc. La mine in bloc sunt vreo ... (vezi toată discuția)