avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actul aditional nr. 744 / 12.01.2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actul aditional nr. 744 / 12.01.2009

Buna ziua. Solicit ajutor cu privire la o problema cu privire la acest act aditional la contractul colectiv de ramura constructii.
Am intocmit decizia de majorare a salariilor conform HG 1051 / 2008 pentru salariatii care intrau in aceasta categorie, a fost vizata la ITM la data de 15 ianuarie ( data la care deja AA 744/2009 era in vigoare, acesta fiind valabil de la data de 12.01.2009 ) si acuma am fost cu contracte de munca la ITM sa le vizez si mi s-a spus sa se faca decizie rectificativa la acea prima decizie, conform cu noua reglementare. Problema la care solicit ajutor este aceasta: daca societatea, care este societate de constructii, nu este afiliata nici unei forme de sindicat sau uniune sindicala, si nici nu este reprezentata de una din formele sindicale, este obligata sa majoreze acest salariu minim brut. M-ar interesa sa stiu si pentru faptul ca in anul 2008, salariile nu erau cele din contractul colectiv la nivel de ramura ci cele prevazute in celelalte acte normative care erau valabile pentru toata lumea.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters68209 , utilizator 18:44, 29 Ianuarie 2009
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
In cazul in care exista CCM la nivel de ramura prevederile minimale ale acestuia sunt obligatorii chiar daca societatea nu a participat la negocierea lui direct sau prin afiliere la un sindicat. CCM pe unitate nu poate , deasemenea" sa cuprinda clauze sub limita prevazuta in CCM pe ramura.
Prevederile Contractului colectiv de munca la nivelul ramurii constructii sunt obligatorii la nivel de ramura pentru toti angajatorii si angajatii, care isi desfasoara activitatea in ramura de constructii - CAEN 45 - conform obiectului de activitate declarat de angajatori la inscrierea la Registrul comertului, chiar daca acestea nu sunt afiliate cel putin unuia dintre semnatarii prezentului contract colectiv de munca.
Prin urmare, trebuie sa faceti decizie rectificativa la decizia initiala de modificare a salariilor. De la 01 ianuarie 2009 , salariul minim la nivelul acestei ramuri este de 650 lei.
Va multumesc si mai o singura intrebare. Ce se poate face in situatia in care pe anul 2008 nu s-a practicat, sa zic asa, acest salariu minim? In 2008 era 570 si s-a practicat 550.
Se pot face decizii rectificative si pentru anul 2008.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariile angajatilor din constructii cum se modifica liliua2008 liliua2008 Va rog sa-mi spuneti cum se modifica salartiile in ramura constructiilor, daca pana acum au mai fost modificari? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Salariul de incadrare muncitor necalificat ]n constructii mihaela_982 mihaela_982 Mi-am înfiinţat o firmă de construcţii şi nu stiu ce salariul de încadrare este pentru un muncitor necalificat . Multumesc anticipat pentru răspunsuri (vezi toată discuția)
Contract colectiv la nivel national ramura constructii carmen crenguta carmen crenguta buna ziua tuturor, as dori o parere din partea voastra in urmatoarea problema: daca o firma face parte din ramura constructii e obligata sa respecte salariul ... (vezi toată discuția)