avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reclamant decedat inainte sa plateasca taxa de timbru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reclamant decedat inainte sa plateasca taxa de timbru judiciar.

Buna ziua.
Tatal meu a decedat inainte de primul termen unde a fost citat in calitate de reclamant.Problema este ca nu avem bani sa platim taxa de timbru care este enorma ( 14 000 ron).Este vorba de un teren in Bucuresti pe care l-a vandut unor rude dar nu a primit nici un ban pe el.La insistentele mele l-a dat in judecata pe cumparator.Problema este ca primul termen este intr-o saptamana.Nu am bani sa platesc taxa de timbru judiciar si nici certificat de mostenitor.Ce fac? Multumesc anticipat pentru sugestii.
Cel mai recent răspuns: Avocat Lăzăruţiu Lucian , Avocat 10:33, 6 Noiembrie 2012
Trebuie sa va prezentati la proces, pentru a fi introdus in cauza in calitate de mostenitor. Mergeti la notar sa obtineti un certificat de calitate de mostenitor.

Apoi formulati o cerere de ajutor public judiciar, in baza OUG 51/2008:
Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara proces partaj voinea75 voinea75 Va rog am nevoie de ajutor. Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj. Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru VOVA6 VOVA6 Va rog frumos sa-mi spuneti , in cazul in care nu am nici un venit , sunt scutit de la plata taxei de timbru la valoare in partaj judiciar ? Pot face dovada . ... (vezi toată discuția)
Care e procedura pt. a obtine un avocat din oficiu ? rafaels rafaels [b]Buna seara , am o intrebare cum se procedeaza ca sa solicit un avocat din oficu si cum pot solicita scutirea de taxa de timbru ?[/b];) (vezi toată discuția)