avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare imobil închiriat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare imobil închiriat

buna ziua,
am inchiriat anul trecut un apartament unei familii pana la data de 1 sptembrie 2013, cu contract declarat la ANF.
Deoarece s-a ivit ocazia sa ne mutam in casa noua, avem nevoie de bani ca sa putem plati un imprumut si ni s-a ivit oportunitatea ca sa vindem acest apartament inchiriat. Cumparatorul este dispus sa intre in posesia lui la data de 1 martie 2013.
Chiriasii, desi le-am explicat in mare care-i problema nu vor sa elibereze apartamentul pana in sptembrie.
Ce putem face? putem cere rezilierea contractului de inchiriere doar unilateral la ANF?
In primul rand trebuie sa stiti ca chiriasul are un drept de preemtiune, deci nu puteti vinde fara a notifica chiriasul cu privire la vanzare si a faptului ca are dreptul de a accepta oferta de pret propusă de dvs.

In al doilea rand, contractul fiind cu perioada determinata, nu aveti dreptul de a rezilia contractul decat pentru acoperirea necesitatilor de locuinta a dvs. sau a familiei. Locatiunea rămânând valabil si in cazul schimbarii proprietarului.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
studiați condițiile cu privire la reziliere incluse în contract.Dacă vă sunt favorabile rezilierii, puteți trece la reziliere dar nu prea cred.
unde scrie ca un chirias are drept de preemtiune?

Domne...vindeti cui vreti dumneavoastra, dar! cumparatorul este obligat sa respecte contractul de inchiriere pana in septembrie. chiria insa o vor achita cumparatorului.
Nu-i puteti evacua pana in septembrie pe chiriasi. Singura solutie e sa va intelegeti cu ei sa le acordati o despagubire ca sa plece mai devreme. Pentru asta incheiati un act prin care ei renunta la dreptul de a folosi apartamentul incepand cu data de....iar dumneavoastra le oferiti o despagubire in cuantum de... pt prejudiciul cauzat pentru incetarea contractului inainte de termen. neaparat incheiati acest act daca va intelegeti amiabil.
in rest nu. justitia nu va poate ajuta. ati incheiat un contract, trebuie respectat. atentie, daca nu vor vrea, in luna iulie sa-i notificati in scris cu confirmare de primire ca la 1 septembrie sa elibereze apartamentul (preaviz) si ca nu doriti continuarea contractului. altfel opereaza tacita relocatiune (continua contractul)

Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
Mihaela Enache, Avocat
ANF nu se poate implica in solutionarea problemei cu care va confruntati
Puteti instraina apartamentul oricarui potential cumparator care poate accepta ca locatarii sa domicilieze pana la decaderea termenului contractual asumat
in situatia in care locatarii refuza eliberarea spatiului dupa decaderea termenului contractual,
proprietarul poate formula actiune pentru evacuare
Art. 1.828. -
(1) La încheierea unui nou contract de închiriere a locuinței, chiriașul are, la condiții egale, drept de preferință. El nu are însă acest drept atunci când nu și-a executat obligațiile născute în baza închirierii anterioare
(2) Dispozițiile referitoare la exercitarea dreptului de preempțiune în materia vânzării sunt aplicabile în mod corespunzător


Deci, eu interpretez, că conform aliniatului 2 de la art. de mai sus din Codul Civil, chiriasul beneficiază de un drept de preemtiune acordat in virtutea legii. Desigur, e să zicem destul de controvesată interpretarea, dar am văzut-o aplicată de notari.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere oanabutuc oanabutuc Buna ziua, ma numesc Oana si as avea nevoie de cateva informatii deoarece nu am reusit sa gasesc pe net o lamurire clara, iar sa angajez un avocat nu-mi ... (vezi toată discuția)
Incheierea unui contract de inchiriere la anaf Camelia-T Camelia-T Buna ziua! Va rog ma puteti ajuat cu un raspuns! Am incheiat un contract de inchiriere la ANAF cu o persoana fizica in data de 16 iunie 2013, pe termen de ... (vezi toată discuția)
Revendicare vs evacuare Avocat Alexandru Gheorghe Avocat Alexandru Gheorghe Situatie: Am un contract de inchieriere, ptr un imobil, contract expirat la acest moment. Chiriasul o societate in faliment (propunere de inchidere a ... (vezi toată discuția)