avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract inchiriere

Buna ziua,

ma numesc Oana si as avea nevoie de cateva informatii deoarece nu am reusit sa gasesc pe net o lamurire clara, iar sa angajez un avocat nu-mi permit. Iata despre ce este vorba:
Sunt proprietara unui apartament inchiriat din luna mai 2010, cu contract de inchiriere inregistrat la Fisc. Ulterior eu m-am decis sa vand acest apartament si am nevoie ca apartamentul sa fie eliberat de catre chirias. Pentru aceasta, i-am dat un preaviz scris ca in termen de o luna sa elibereze apartamentul. In contractul cu chiriasul este prevazut “contractul poate fi reziliat la cererea proprietarului atunci cand proprietarul are interese deosebite in acest sens, dar cu un preaviz de 30 zile”.

- Intrebarea 1 :
In acest caz chiriasul este obligat sa elibereze apartamentul la termenul prevazut in preavizul pe care i l-am dat, sau poate sta in continuare pana la expirarea perioadei de un an pentru care a fost facut contractul, sau poate apela la alte prevederi ale legilor ?

- Intrebarea 2 :
In cazul cand chiriasul este obligat sa respecte termenul dat in preaviz, dar nu vrea sa elibereze apartamentul, ce trebuie sa intreprind eu ?

Va multumesc mult pentru timpul si ajutorul acordat!
Cel mai recent răspuns: marius65 , utilizator 08:24, 5 Octombrie 2010
1-Daca prevederile contractuale asumate de locatar precizeaza in mod expres situatia eliberarii motivat de interesul locatorului,primul are obligatia ca in termenul comunicat sa elibereze spatiul cu destinatia de locuit
2-Daca dupa decaderea termenului comunicat,locatarul nu elibereaza spatiul,fie staruiti cu precizarea motivului care determina rezilierea contractului,fie formulati actiune in instanta pentru evacuare
1. avand in vedere prevederea contractuala expresa, chiriasul trebuie sa manifeste intelegere si sa elibereze apartamentul
2.aveti la indemana actiunea in evacuare, dar problema se pune cu privire la dovedirea acelor " interese deosebite "- mai exact, cum dovediti ca intentionati sa vindeti apartamentul? ati incheiat un antecontract de vanzare cumparare?
avocat Cristina Popescu
apelati la calea legala (formulati actiune in instanta pentru evacuare), sau incheiati contract cu o firma de paza si protectie. Ultima varianta e mult mai rapida si functioneaza. Daca locuiesti intr-un oras mai mare, sigur exista firme de paza care sa vrea sa incheie contract cu tine in cazul in care ai contract cu clauza si preaviz care n-a fost respectat, asa cum spui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare imobil închiriat numecod numecod buna ziua, am inchiriat anul trecut un apartament unei familii pana la data de 1 sptembrie 2013, cu contract declarat la ANF. Deoarece s-a ivit ocazia sa ne ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere, eliberare apartament Cornel Cornel Cornel Cornel Buna seara am un contract de închiriere pe un apartament cu data eliberări trecuta in contract întrebarea mea este daca eu trebuie sa fac o notificare ... (vezi toată discuția)