avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... desemnare lucrator reprezentant
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

desemnare lucrator reprezentant

In urma unui audit am avut observatia ca nu este desemnat/ales/selectat de catre lucratori un reprezentant al acestor (conform HGR 1425, art. 52). Noi avem deja un lucrator desemnat, dar numit, normal de angajator. Inteleg ca unul e ales de-o parte si unul de alta. Nu am inteles insa ca ar fi obligatorie desemnarea acestei persoane! Poate cineva sa ma lamureasca?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:54, 8 Noiembrie 2012
-La art. 52 din HG nr. 1425/ 2006 se mentioneaza: "Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul ssm, definiti conform art.5 lit. d) din lege, sunt alesi de catre si dintre lucratorii din intreprindere si/ sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare."
-La art. 56 din HG nr. 1425/ 2006 se mentioneaza: "Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul ssm sunt consultati si participa, in conformitate cu art. 18 din lege si pot desfasura urmatoarele activitati:
a) colaboreaza cu angajatorul pentru imbunatatirea conditiilor de securitate si sanatate,
b) insotesc echipa/ persoana care efectueaza evaluarea riscurilor,
c) ajuta lucratorii sa constientizeze necesitatea aplicarii masurilor de ssm,
d) aduc la cunostinta angajatorului sau a comitetului ssm propunerile lucratorilor referitoare la imbunatatirea conditiilor de munca,
e) urmaresc realizarea masurilor din palnul de prevenire si protectie,
f) informeaza autoritatile competente asupra nerespectarii prevederilor legale in domeniul ssm.
Prin urmare, conform legii, lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie ocupa functia in organigrama firmei, iar lucratorul desemnat de catre lucratori ca reprezentant al acestora, poate indeplini orice functie in cadrul firmei, activitatea in domeniul ssm fiind suplimentara, dar pentru care angajtorul trebuie sa ii acorde timp in timpul programului de lucru, in conformitate cu prevederile din CCM, ROF, ROI.
Pe scurt , faceti confuzie intre reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM si lucrator desemnat

unul e definit de
Art 5 lit. d) din Lg 319/2006 modificata
-reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii şi sanatatii lucratorilor - persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe aceştia in ceea ce priveşte problemele referitoare la protectia securitatii şi sanatatii lucratorilor in munca;
si se aleg in unitatile care au incepand de la 10 lucratori in sus

si celalat este
Art. 8. - (1) (...) angajatorul desemneaza unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie şi de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere şi/sau unitate, denumiti in continuare lucratori desemnati.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
inspectorSSM, utilizator
nu fac nici o confuzie! intrebarea era daca este obligatoriu si carre e procedura? se fac propuneri de catre angajati? care e procedura de numire!
Constat ca refuzati sa cititi comentariile consultantilor.
Procedura este clara: reprezentantii salariatilor se aleg de catre si dintre lucratorii din intreprindere si/ sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare (conform prevederilor HG nr. 1425/ 2006), respectiv reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii şi sanatatii lucratorilor - persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori (conform prevederilor Legii nr. 319/ 2006).
Legea este obligatorie pentru toti angajatorii si toti angajatii.
Dupa cum mentionati in deschiderea discutiei, ati primit observatia in urma unui audit. Documentul a fost insusit de catre angajator (conform tuturor procedurilor de audit), motiv pentru care angajatorul trebuie sa initieze procedura de alegere de catre salariati a reprezentantilor acestora, daca acestia nu au fost informati, asupra tuturor informatiilor necesare, astfel cum era obligatia angajatorului conform prevederilor Legii nr. 319/ 2006 art.16.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrator desemnat ssm sau lucrator cu atributii in domeniul ssm? seby14 seby14 Sunt angajat pe un post de arhivar, dar am facut cursuri SSM 80 ore. Care ar fi solutia sa am atributii ssm dar sa raman si cu indatoririle pe care le aveam ... (vezi toată discuția)
Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs ssm anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, la un numar de 110 salariati, cati salariati ar trebui sa aiba curs de inspector in domeniul ssm ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Cine poate semna fisele de protectia muncii? serena82 serena82 Fisele de protectia muncii trebuie sa contina 3 semnaturi : a celui instruit (aici mi-e clar, e vorba de angajat), a persoanei care a efectuat instruirea si a ... (vezi toată discuția)