avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imputernicire nepoti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imputernicire nepoti

Buna ziua,
Incerc sa aflu care este varianta cea mai buna in cazul unei reprezentari legale a tatalui. E vorba de niste pamanturi care in urma decesului bunicii, au revenit: celor doi fii ai ei (dintre care unul e tatal meu) si nepoatei (mama ei, respectiv fiica bunicii, fiind si ea decedata). Tatal meu nu se poate reprezenta singur, avand afectiuni fizice si psihice (are diagnostic corespunzator, fiind internat de cateva ori si urmand medicatie specfica). Am cateva intrebari si as aprecia foarte mult raspunsurile dvs. Noi suntem mai multi frati. Unul din frati a avut imputernicire de la tata pentru succesiune, fara stirea noastra. Pana in momentul de fata, noi, ceilalti frati nu am reusit sa vedem actul de succesiune, toti cei implicati refuzand sa ni-l arate. Ma intreb: 1. Considerand ca nu avem incredere in unul din fratii nostri, e necesar ca mai departe, toti fratii sa avem imputerniciri pentru a-l reprezenta legal pe tata, sau doar unul in care avem incredere? trebuie sa avem cate o imputernicire pentru fiecare operatiune, sau exista una "totala" adica pentru orice act legal?
2. este mai indicat sa facem o expertiza medico-legala pentru a determina faptul ca tatal nu este apt dpdv psihic pentru a se reprezenta singur? In acest caz, ce se intampla cu noi, copiii lui, cu mostenirea sa de la bunica incluzand procedeele de succesiune (dupa cum am spus, nu avem inca informatii despre legalitatea in care s-a facut), partajare, etc.
Pun toate aceste intrebari pentru ca deocamdata nu ne permitem financiar sa angajam un avocat care sa faca lumina. Apreciez timpul acordat problemei mele.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:52, 8 Noiembrie 2012
1) pt actul de succesiune, depuneți poștal-recomandată cu Confirmare de primire-o Cerere la Camera Județeană a Notarilor Publici și solicitați-i o copie a acelui act de succesiune/moștenire de care faceți vorbire.În conținutul lui veți descoperi ceea ce vă interesează ;
2) mandantul (în speță tatăl dvs.) poate dispune de mandat cui dorește și la câți mandatari crede domnia sa de cuviință și pt ceea ce are nevoie etc ;
3) mandatul/procura poate fi generală ori specială (pt un scop/obiectiv/caz unic/special și bine determinat : de exemplu, o reprezentare în procesul ”X” sau pt ”ridicarea lunară a pensiei de la Poștă șamd).
Cu privire la pct. 2 al dvs., veți putea câștiga un ”băț” zis cu ”două capete” (se știe că orice băț are 2 capete) : în opinia mea -NU-categoric (înțeleg unde ”bateți” dvs), este doar opinia mea.Vor mai adera și alții și vor da și explicații, eu mă abțin atât din punct de vedere moral cât și juridic etc
Multumesc pentru raspunsurile concrete si utile la punctul 1. In privinta punctului 2 - dupa cum am spus, tatal are in mod real afectiuni psihice de ani buni de zile, diagnosticate de 2 spitale (intre care si spitalul 9) ca dementa si urmeaza medicatie adecvata. (Doar un scurt exemplu: recent intreba ce face mama lui, adica bunica, la inmormantarea careia a fost acum 2 ani de zile). Deci nu incerc sa "bat" catre nimic ce ar incalca valorile morale, umane, sau juridice, dupa cum inteleg ca presupuneti. Aceasta este realitatea trista, din pacate. Daca obtinem imputernicire de la el, pretinzand ca este 100% responsabil, aceste imputerniciri nu vor putea fi atacate de ceilalti mostenitori? Este legal sa obtinem imputerniciri juridice, daca el nu este 100% constient? Cum e mai bine?
1) procura dată, o poate revoca DOAR mandantul, e valabilă și după decesul mandantului dacă moștenitorii . . .
2) C.Proc. Civ.:
Art. 71. - Mandatul nu inceteaza prin moartea celui care l-a dat si nici daca acesta a devenit incapabil. Mandatul dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori sau de catre reprezentantul legal al incapabilului.

Art. 72. - Renuntarea sau retragerea mandatului nu poate fi opusa celeilalte parti decat de la comunicare, afara numai daca a fost facuta in sedinta in prezenta partii.

Mandatarul care renunta la imputernicire este tinut sa instiinteze atat pe cel care i-a dat mandatul cat si instanta, cu cel putin 15 zile inainte de termenul de infatisare sau de implinirea termenelor cailor de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura in proces civil-valabilitate in cazul decesului titularului ContSters115731 ContSters115731 Am o procura de la bunicul meu in care ii reprezint intr-un proces civil.A murit si acum nu stiu daca trebuie introdusi in cauza mostenitorii lei legali, ... (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)
Urgent pre contract vanzare cumparare teren paby paby Buna ziua, Problema pe care vreau sa v-o supun atentiei este data de vanzarea unui teren. Acest teren la momentul semnarii precontractului avea ca ... (vezi toată discuția)